Beste smartphone controller

We gaan op zoek naar de beste smartphone controller van 2020. Sommigen kennen het nog: de handhelds waarop je slechts één spelletje kon spelen, vaak dan nog in monochroom. Toen apparaten als de Gameboy de mogelijkheid boden om de games apart te kopen en op dezelfde handheld te spelen, was het succes begrijpelijkerwijs immens. De Gameboy Advanced, de Nintendo 3DS en de PlayStation PSP kwamen en gingen.

Hoogwaardige games zijn nooit zo gemakkelijk downloadbaar geweest, maar wie Call of Duty, Fortnight of gelijkaardige titels al eens op zijn of haar eigen Androidapparaat of iPhone heeft gespeeld, weet ook dat touchscreens zich niet altijd optimaal lenen tot veel spelplezier. Gelukkig zijn er heel wat controllers op de markt die je kunt gebruiken om veel meer controle te hebben over jouw spelervaring. Hier een selectie van de allerbeste.

TOP 5 Beste smartphone controller 2020

RAZER RAIJU MOBILE

Razer is een van de bekendste merken voor gamers: het bedrijf heeft enorm veel randapparatuur beschikbaar dat bijna volledig op de gamingmarkt is gericht en bovendien ziet het er allemaal nog uitstekend uit, ook. Ook de Razer Raiju Mobile maakt indruk. Deze lijkt sterk op de Razer Raiju Tournament edition maar heeft bovenaan een klem waar je de smartphone op vastmaakt. Deze is wel niet geschikt voor Apple iPhones. Compatibel met Pc, consoles, tablets en smartphones, de voordelen spreken voor zich.

Comfortabel, hairtriggerlocks, bluetoothverbinding, goede batterijduur & verbinding met allerlei toestellen.

RAZER JUNGLECAT CHROMA

Dat Razer zich niet bij één toestel houdt is niet ongewoon. Een iets goedkopere smartphone controller is de Razer Junglecat chroma. Deze controller is makkelijk mee te nemen en doet wat denken aan de Nintendo Switch. Je kan de smartphone er makkelijk in plaatsen om zo van je smartphone een gameconsole te maken. De controller zelf een batterij dat je kan opladen via usb C. Wel heb je een app nodig om de juiste verbinding op te zetten. Deze beste smartphone controller werkt enkel met Android 7.1 (of nieuwer) toestellen. Natuurlijk moet je ook Bluetooth hebben om de verbinding te maken.

Android, Smartphone klem, Goede batterij, makkelijk mee te nemen, geen programmeerbare knoppen

NVIDIA SHIELD WIRELESS CONTROLLER

Hoewel deze controller al even bestaat blijft het een goed alternatief op de beste smartphone controller. Net als Razer, is NVIDIA een grote speler op de gamemarkt. Het besturingssysteem van Apple – iOS – wordt niet ondersteund, maar wie op zoek is naar een professionele controller in een prijsklasse die tussen de Razer Raiju Mobile en een goedkoop B-merk in ligt en niet alle opties nodig heeft die de Razer wél biedt, kan moeilijk beter doen. Ook deze smartphone controller heeft heel wat voordelen.

Bluetooth verbinding, 3.5mm jack, extra knoppen, spraak-herkenning, meerdere toestellen

8BITDO SN30 PRO EN DE PRO+ BLUETOOTH

Wie heimwee heeft naar de look van de Super Nintendo, weet naartoe: de 8BitDo SN30 Pro is een controller die in alles erg sterk lijkt op die joypad van die klassieker. De Pro+ voegt daar hendels, meer functionaliteit en een vorm die is afgekeken van de PlayStation DualShock 4 aan toe. Deze smartphone controller werkt met Apple iPhone en Android. Je kan ze ook verbinden met een Nintendo switch of pc. Dit kan via bluetooth of een usb-c kabel.  Het ontwerp lijkt op de klassieke Nintendo controllers. Maar met de extra knoppen heeft het wat weg van een Playstation controller.

Bluetooth verbinding, goede batterij, retro look, extra knoppen, verbinding met verschillende toestellen

SCUF PRESTIGE

Ook aanwezig in onze lijst van beste smartphone controller is de SCUF Prestige. Dat de SCUF Prestige een uitzonderlijke gamepad is, heeft hij grotendeels te danken aan een aantal ongewone ontwerpkeuzes die sommigen geweldig zullen vinden, terwijl anderen er maar niet aan gewend zullen geraken. Dat hij erg goed presteert op verschillende platformen, staat echter buiten kijf.  Deze controller kan je ook makkelijk aanpassen, gezien veel onderdelen vervangbaar zijn. Zo kan je aparte onderdelen aankopen en deze vervangen om jouw smartphone controller wat mooier/cooler te maken.

Bluetooth verbinding, programmeerbare knoppen, Apple & Android, lange batterij, zeer licht

GLAP PLAY P/1

Dat de Glap Play gespecialiseerd is in het spelen op een smartphone, is af te leiden vanuit zijn ontwerp: twee uiteinden die wel wat doen denken aan de ter ziele gegane PlayStation Vita en een klem in het midden waar je jouw mobiele apparaat kunt mee vastmaken. De Glap Play P/1 is intuïtief in gebruik en biedt zelfs plaats aan smartphones mét hoesjes, zolang die niet erg groot uitvallen.

Android & PC’s, geen Apple iPhone, 10u batterij max, ergonomisch ontwerp

Smartphone controllers vergelijken

Voordelen:

 • Comfortabele greel
 • Hairtriggerlocks
 • 2 bluetoothverbindingen mogelijk
 • Zeer vlotte bluetoothconnectie
 • Knoppen geven goeie feedback
 • Grote batterijduur
 • Werkt op verschillende platformen
 • Zowel met als zonder kabel te gebruiken
 • De Raiju Mobile-app is erg gebruiksvriendelijk

Nadelen:

 • Duur vergeleken met andere opties
 • Beetje zwaar met smartphone erop geïnstalleerd

De Razer Raiju Mobile lijkt sterk op de Razer Raiju Tournament Edition, maar heeft bovenaan een klem waar je jouw smartphone in kunt vastmaken. Dat iPhones uit de boot vallen, is natuurlijk de schuld van Apple, maar verder kan je deze controller voor heel wat verschillende platformen gebruiken. Hij is zowel compatibel met pc’s als met consoles, tablets en smartphones, wat een enorm voordeel is. Bovendien kan hij de bluetoothverbinding met 2 apparaten onthouden, zodat je niet telkens weer een nieuw installatieproces moet ondergaan of niet telkens opnieuw moet afstellen. Dat er ook met de kabel kan gewerkt worden (usb-c naar usb-c of usb-c naar usb), verbreedt de opties nog meer.

Door de uitstekende Razer kwaliteit en het mooie ontwerp is dit de beste smartphone controller bij uitstek.

razer mobile gaming controller

Deze gamepad is overduidelijk voor echte gamers ontwikkeld, getuige de instelbare knoppen. Als je bijvoorbeeld de Nintendo Switch gewend ben, zal je de A- en de B-knop misschien wel met elkaar willen wisselen, maar ook de triggers kunnen aan andere acties worden toegewezen. Overigens zijn zowel de drukknoppen als die triggers enorm responsief: wij merkten haast geen latentietijd en ook het klikgeluid dat ze maken zal heel wat spelfanaten kunnen bekoren.

Minpuntjes zijn er natuurlijk ook: zie kan de Raiju Mobile een beetje zwaar aanvoelen eenmaal er ook een smartphone aan is bevestigd en is hij zeker niet de goedkoopste optie. Als je geregeld gamet, is hij zijn prijskaartje in ieder geval zeker meer dan waard!

Voordelen:

 • Gemakkelijk van toestellen schakelen
 • Aansluiting voor 3,5 mm jackplug
 • Extra terug-, play- en homeknoppen
 • Kan zoeken op spraak
 • Batterijduur van 60 uur na oplading

Nadelen:

 • Micro-usb, geen usb-c
 • Geen led-lampjes om batterijniveau aan te geven
 • Geen mogelijkheid om de smartphone vast te hechten

Eerlijk: even dachten we om hier een goedkopere GameSir-controller te vermelden, maar omdat niet alle modelnummers even gemakkelijk te vinden zijn, besloten we toch om hier de draadloze controller van NVIDIA Shield te vermelden. Buiten het feit dat NVIDIA natuurlijk fantastische grafische kaarten produceert en de NVIDIA Shield zelf een geweldige manier is om Androidgames op een groot scherm te spelen, is ook deze draadloze controller erg veelzijdig. Hoewel de meeste joypads die compatibel zijn met smartphones meer leentjebuur te hebben gespeeld bij Microsoft en de X-box, ligt deze controller van Nivida Shield meer in de hand als de bediening van de PS4. Buiten de traditionele knoppen en triggers zijn er bovendien nog drie aparte knoppen die niet direct zichtbaar zijn: eentje om meteen naar het homescherm te gaan, eentje om het geselecteerde spel te beginnen en een ‘back’-toets. Wat nog veel belangrijker is: de bluetoothverbinding werkt erg goed.

Deze controller bestaat al even en is voor vervanging toe. Ons vermoeden is dat deze volgend jaar niet meer in de lijst van beste smartphone controllers zal staan. We merken ook al dat het steeds minder beschikbaar is.

Het ontwerp is leuk en je kunt zelfs een hoofdtelefoon toevoegen via de 3,5 mm-plug, maar helaas heeft NVIDIA Shield wireless controller geen usb-c aansluiting. Laat dat echter zeker niet aan jouw hart komen, want lekker spelen doet-ie wel.

Voordelen:

 • Werkt met pc, Nintendo Switch, smartphones en Apple-apparaten
 • Kabel & bluetooth gebruik
 • Kan zelfs met gewone batterijen werken
 • Gemakkelijk verwijderbare batterij
 • Gemakkelijk bereikbare schouderpedaaltjes

Nadelen:

 • De hoek van de toetsen zal niet voor iedereen ideaal zijn

Een klassiek design in Nintendokleuren met moderne functionaliteiten: dat is de 8BitDo SN30 Pro in een notendop. De controller is echter compatibel met zowat alle mogelijke (mobiele) apparaten en met de pc, terwijl hij eigenlijk een betere besturing geeft van de Nintendo Switch dan de gamepads van de Switch zelf. De 8BitDo SN30 Pro voegt hendels toe aan het geheel, waardoor hij opeens veel meer op een controller van de PlayStation begint te lijken. Twee van de knoppen achteraan zijn echter eerder pedaaltjes dan toetsen, wat vlotter speelt. Ook is de Pro+ beter geschikt om lang in de handen te houden.

Het belangrijkste verschil tussen de Pro en de Pro+ zit in het feit dat de Pro+ veelzijdiger is. Dat komt omdat je hem kunt aansluiten aan de pc om zo elke toets of trekker tot in de kleinste details aan te passen – super! Dat je de oplaadbare batterij kunt verwijderen en met alleen een kabel kunt spelen, is een extra pluspunt. Wie in nood zit, kan zelfs gewone batterijen gebruiken, al dankt het milieu jou als dat oplaadbare energiebronnen zijn.

Voordelen:

 • Werkt zowel voor Android als voor X-Box, iOS en pc
 • De pedalen zijn afneembaar
 • Bluetooth
 • Elke toets is programmeerbaar
 • Licht & Xbox ontwerp
 • Heel goede greep
 • Batterijduur van 30 uur na oplading

Nadelen:

 • Duur
 • De magnetische sleutel om te remappen zit in de weg van de binnenste pedalen
 • Werken met de pedalen zal niet voor iedereen zijn
 • Geen smartphone klem

De grootste verschillen tussen de SCUF Prestige en de (ook uitstekende) controller van de X-Box? Wel, zowat alles aan de SCUF Prestige kan gewijzigd worden, te beginnen met de voorplaat. Die kan erg gemakkelijk verwijderd worden omdat hij zichzelf gewoon magnetisch vasthecht. Hoewel de voorganger van deze Prestige meer schoonheidsopties had, is het toch leuk om de look & feel van deze nieuwere joypad te kunnen afstellen naar eigen voorkeur. Eenmaal verwijderd, kan je zelfs de thumbsticks gemakkelijk loskoppelen en nieuwe plaatsen. Misschien heb je liever sticks van een andere lengte, bijvoorbeeld. Overigens zijn er vervangbare antiwrijvingsringen rond en dat voel je ook bij het spelen. Het is allemaal wat zachter dan wat je van andere controllers gewend bent.

Triggers & Pedaaltjes

Buiten het uiterlijk, kan je ook de functie van elke knop aanpassen en zijn er achteraan vier pedaaltjes die je bedient door te knijpen – en dus niet meer te drukken, zoals dat vroeger het geval was. Elk pedaaltje kan aan een keuze uit 14 functies gekoppeld worden: A, B, X, Y, linker hendel, rechter hendel, elke richting van de D-pad, Menu, View, linker bumper en rechter bumper. Dat is natuurlijk erg handig, maar niet iedereen houdt van deze spelmanier. De binnenste pedalen zullen voor sommigen iets moeilijker te bereiken zijn met de vingers en het magneetje dat je in het midden van de controller moet plaatsen om de pedaalopties te kiezen, blokkeert de twee middelste pedalen een beetje, wat sommige gamers ongetwijfeld snel zal irriteren.

Wat beter werkt, is het mechanisme waarmee je de afstand wop de trekkers kunnen ingeduwd worden mee aanpast, zodat je ze gevoeliger of net minder gevoelig kunt maken. Ook bluetoothconnecties maken verloopt erg vlot. Tenslotte is de SCUF Prestige een van de weinige draadloze joypads waarmee je op letterlijk alle platformen met bluetooth terecht kunt… dus ook op iPhones en iPads.

Voordelen:

 • Ergonomisch
 • Knoppen gemakkelijk bereikbaar
 • Opladen gebeurt met usb-c
 • Bruikbaar met Android-toestellen en pc’s

Nadelen:

 • 10 uur autonomie niet zoveel als het lijkt
 • Niet bruikbaar voor iOS
 • Toetsen kunnen niet opnieuw toegewezen worden

Terwijl de meeste gamepads ‘ook kunnen gebruikt worden om te gamen op een smartphone of tablet’, is dat bij de Glap Play P/1 omgekeerd het geval. Deze controller richt zich meer op mobiele telefoons, maar kan ook gebruikt worden voor desktops of laptops. Dat onder andere de grote Samsung Galà)axy Note 10 wordt aanbevolen (vanwege het grote scherm), zegt genoeg: hier kan je een smartphone van zowat eender welke grootte mee paren.

De Glap Play P/1 is intuïtief in gebruik en biedt zelfs plaats aan smartphones mét hoesjes, zolang die niet erg groot uitvallen. Eenmaal de toetsen automatisch zijn toegewezen, kan je beginnen met spelen en dat geeft een erg aangenaam gevoel. De rubberen hendels, de erg responsieve toetsen en de uitstekende ligging van de knoppen tonen dat de makers perfect weten wat gamers willen en nodig hebben. Zelfs het geluid zou volgens Glap moeten versterkt worden… alleen laat de software het op en vlak afweten. Daardoor is deze gamepad niet voor alle games geschikt. Je vindt wel een overzicht van compatibele games op de website van Glap.

Hoewel dit onderaan de lijst van beste smartphone controller staat is dit nog steeds een zeer goede smartphone controller. Toch kan je veel gelijkaardige modellen vinden op Bol.com of andere marktplaatsen zoals Amazon. Deze zijn dan wel van Chinese makelij maar ook hier kan je afentoe kwalitatieve smartphone controllers terugvinden. In Azië staat smartphone gaming namelijk al heel wat verder.

Hoe smartphone controller kiezen

Hoe werken smartphone-controllers?

De meeste externe joypads werken met een draadloze verbinding. Gewoonlijk wordt er bluetooth gebruikt om connectie te maken met jouw smartphone, tablet, console, desktop of laptop, maar het gebeurt erg zelden dat een controller met elk platform compatibel is – waarover hieronder meer. Sommige gamepads kan of moet je met een kabel verbinden. Het voordeel daarvan is dat je nooit een slechte verbinding gaat hebben en dat er (haast) geen latentietijd zal zijn – handig wanneer het personage in jouw game erg snel moet reageren op de toetsen die je als een gek aan het bewerken bent. Verder is er vaak een oplaadbare lithiumbatterij voorzien die je oplaadt via een micro-usb- of een usb-c-kabel. Soms werkt een joypad echter enkel op gewone AA-batterijen of is dat een extra optie die je voorgeschoteld krijgt voor in het geval er geen mogelijkheid was om de hoofdbatterij op te laden… of voor in het geval je dat bent vergeten tijdens de tien opeenvolgende uren die je zonet zonder water of snacks in een spannende virtuele omgeving hebt doorgebracht.

Meer over gewone PC controllers vind je hier

Smartphone controllers kopen,
waarop moet ik letten

Er zijn verschillende aspecten waar je best op let voor je overgaat tot de aankoop van een externe controller. Laten we eens een aantal punten opsommen:

Alle controllers die hier worden vermeld, werken met Android-smartphones, dus zowel met smartphones als met tablets die Android draaien. Omdat Apple met een volledig ander besturingssysteem werkt (iOS), zijn maar een paar joypads compatibel met iPhones, iPads en Macs. Desktops en laptops die Windows draaien, kunnen dan weer veel vaker gepaard worden met een externe controller, terwijl dat voor consoles weer anders ligt. Check dus altijd op voorhand met welke apparaten de joypad van jouw keuze comptabel is en of de juiste versie van het besturingssysteem geïnstalleerd is.

Bijna geen enkele controller werkt met élke game. De aanwezigheid van bluetooth en de mogelijkheid om toetsen opnieuw toe te wijzen zorgt er gewoonlijk wel voor dat het aantal compatibele games erg hoog ligt, maar als je favoriete spelletjes hebt of al een verzameling games hebt aangekocht die je graag met een externe controller zou willen ervaren, is het dus een goed idee om op voorhand uit te zoeken of ze speelbaar zijn met die joypad.

Smartphone-controller met klem

De meeste controllers hebben geen beugel of klem waarmee je jouw smartphone kunt vastmaken. Hebben ze die wel, check dan eerst of het mechanisme de afmetingen van de mobiele telefoon aankan. In sommige gevallen hoef je die niet eens uit het hoesje te nemen. Het is natuurlijk van groot belang dat de smartphone stevig geklemd wordt, zodat hij niet op de grond kan vallen en beschadigd geraken tijdens het gebruik, maar de verbinding mag de buitenkant ook niet schaden. Rubberen steuntjes helpen bijvoorbeeld immens. Het gaat hier wel om de beste smartphone controller, onze voorkeur gaat dus naar een model met een klem, zodat je ook mobiel kan gamen.

Het ontwerp van controllers dient een dubbele functie: aan de ene kant is er natuurlijk het uiterlijk, maar aan de andere kant is het ook enorm belangrijk hoe de joypad in de handen ligt. Verwoede gamers of mensen zoals ondergetekende journalist die soms eens liever wat slaap missen dan een Level in het geheugen te moeten opslaan alvorens de console uit te zetten, kiezen best voor een gamepad die hun armen en handen niet al te zeer zal vermoeien. Ook is het natuurlijk belangrijk dat alle toetsen, hendels en pedaaltjes gemakkelijk te bereiken zijn. In het beste geval reageren de toetsen ook op de druk die je uitoefent en is de weerstand die ze zelf geven aanpasbaar. Zo kan je ze iets minder gevoelig maken wanneer je bijvoorbeeld een tactisch doolhofspelletje aan het spelen bent dan wanneer je zombies moet neermaaien in een 1st-person shooter.

Hoeveel kost een smartphone controller

De prijs van dit soort externe controllers varieert van een achttiental euro tot zo’n honderdvijftig euro. Als je maar sporadisch een smartphonegame speelt, is het wellicht niet nodig om een van de top joypads aan te schaffen, maar hou er wel rekening mee dat de echt goedkope controllers meestal niet zo kwalitatief hoogstaand zijn, minder comfortabel aanvoelen en vaak ook nauwelijks op ondersteuning van de fabrikant kunnen rekenen.

Tot zover onze lijst van beste smartphone controllers 2020 – deze lijst is laatst geüpdated op 14/07/2020

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.