FPS Gaming Muis

Een goede gaming muis hebben voor je FPS games zal je niet leren om snelle reflexen te hebben en zal je ook geen in-game kennis geven. Dat gezegd zijnde kan het wel je reflex vermogen beïnvloeden en de afstand met de pro-gamers verkleinen. FPS games zijn al jaren lang de populairste games en ook de games die de weg gelegd hebben voor het competitieve platform E-Sports. Tegenwoordig worden allerlei gaming genres vertegenwoordigd binnen het competitief gamen. Denk maar aan League of Legends, Super Smash Brothers en allerlei racing games. Tijdens deze vooruitgang hebben de gaming muizen niet stil gelegen. Hoe meer een PC aankon, hoe meer knoppen nodig zijn. We volgen de gaming muizen al sinds FPS games echt competitief gespeeld worden. We merken op dat de afgelopen 5 jaar er heel wat nieuwe spelers zich op deze markt storten. Daarom is er nood aan testen, meten en vergelijken. Naast onze eigen professionele mening willen we ook van de gaming markt zelf horen. Onderin een poll voor de mensen die meerdere muizen (getest, gehad) hebben.

TOP 5 – Beste FPS gaming muis

1. RAZER – DEATHADDER CHROMA

De Deathadder Chroma komt met de Avago ADNS 3988 optische sensor. Deze is momenteel één van de beste op de markt. Het DPI gaat van 200 tot 16.000, veruit het hoogste DPI op de markt. Verder heeft de Razer DeathAdder een instelbare kleurfunctie. Het typische groen dat standaard gebruikt wordt kan aangepast worden. Jij kiest dus zelf hoe de accenten op je muis eruit zien. Deze Razer FPS Gaming muis heeft 5 programmeerbare knoppen en weegt slechts 105 gram. Ideaal voor snelle bewegingen.

” Beste FPS gaming muis 2021″ – PCGG

2. Logitech – G502 Proteus Spectrum

Hoewel de G502 ook hoog aangeschreven is in de lijst van beste gaming muizen past deze ook perfect naast de Razer Deathadder Elite. Deze Logitech G502 is misschien niet de beste game muis op de markt, maar wel één van de beste prijs / kwaliteit. Een zeer comfortabele grip, 11 programeerbare knoppen via de Logitech gaming Software en een sensor met een ruim DPI gamma (200 – 12 000) voor een zeer schappelijke prijs. Door het lichte gewicht, het aanpasbaar ontwerp en de vele programmeerbare knoppen is dit een ideale FPS gaming muis. Ook de prijs / kwaliteit verhouding is opmerkelijk, deze gaming muis kost slechts € 55.

” Beste FPS gaming muis 2021″ – PCGG

3. HYPERX – PULSEFIRE FPS PRO GAMING

Kingston maakt al een tijdje gaming gear voor de echte professionele gamers. In hum gamma voorzien ze ook altijd betaalbare modellen voor de alledaagse gamers. Met de Pulsefire FPS Pro Gaming Mouse richten ze zich echt op FPS gaming. Ongelooflijke grip, lichtgewicht en een goed DPI. De rubberen greep zorgt ervoor dat je de controle nooit verliest. De muis is customisable met RGB LED kleuren. Om geen enkel verlies te hebben bestaat deze FPS gaming muis enkel als versie met draad. Ook linkshandige gamers worden achtergelaten, deze muis bestaat enkel voor rechtshandige gamers. De optische sensor kan ingesteld worden tussen 800 en 16000 DPI. Keuze genoeg.

4. ROCCAT – KOVA AIMO

Ook de Kova Aimo van Roccat is een tweehandige muis, een symmetrisch ontwerp. Deze muis heeft een modulair ontwerp en is dus ook lichtjes aanpasbaar om beter in de hand te passen. De responsieve bovenknoppen en RGB verlichting maken deze linkshandige game muis uniek. De ingebouwde Pro-optic 6 sensor gaat tot een nauwkeurigheid van 7000 DPI. Niet ongelooflijk hoog maar meer dan genoeg voor FPS gaming bijvoorbeeld, waar men liever in grote bewegingen werkt aan een laag DPI. De Roccat Kova Aimo is een tweehandige gaming muis aan een zeer schappelijke prijs.

5. BENQ – ZOWIE FK2

De Zowie FK2 ziet er misschien simpel uit maar het is een absolute favoriet onder de Pro FPS gamers. BenQ is ondertussen een zeer erkend gaming merk dat verschillende gamers sponsort in het professionele circuit. Het is ongelooflijk wendbaar, zeer comfortabel en oogt zeer simpel. Hou je van een goede muis zonder al te veel knopjes en kleurtjes dan is de BenQ Zowie FK2 jouw gaming muis. De muis zelf weegt 95 gram, wat ideaal is voor FPS gamers en spelers die met een laag DPI spelen. DPI kan ingesteld worden tussen 400 – 3200 DPI.

FPS Gaming muis – hoe kiezen

Gaming Muizen – Verschillende types

Mensen die zelf niet gamen gaan ervan uit dat de beste gaming muis de muis is met de meeste opties en knoppen. Een echte gamer zal je snel vertellen dat dit niet waar is. Elke muis op de markt is ontworpen voor een bepaald genre of soms zelfs voor een bepaald spel. In brede lijnen zijn er 5 categorieën, en dus ook 5 type gaming muizen. MMO (Massively Multiplayer Online), FPS (First Person Shooter), RTS (Real Time Strategy), MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) and RPG (Role Playing Game).

Deze 5 type games worden allen op verschillende manieren gespeeld en verwachten dus ook andere taken van hun gaming muis. Hieronder een overzicht per type game:

 • Beste FPS game muis
 • Beste Gaming muis voor FPS
 • Beste muis voor RTS
 • Beste Gaming muis voor MOBA
 • Beste muis voor RPG
 • Goedkope Gaming muis
 • Beste draadloze Gaming muis
 • Gaming muis voor Mac
 • Gaming muis voor Linkshandigen

Dat gezegd zijnde is het belachelijk om een gaming muis te kopen voor elk type game. We zijn op zoek naar de beste gaming muis omdat men één muis wil kopen die zal werken voor de meeste games. Mogelijk gaan we daar later nog dieper op in, voorlopig gaan we een kijkje nemen naar de, in het algemeen gezien, beste gaming muis van 2021.

Gaming Muis kopen – Hoe moet ik kiezen

Een gaming muis kiezen hangt af van het genre spel dat je wil spelen. Logischerwijs zijn er 2 knoppen nodig; linker- en rechtermuisknop. Speel je een FPS (First Person Shooter) dan wil je misschien toch minimum 2 extra knoppen om snel van wapen te kunnen wisselen of automatisch granaten te gooien. Speel je liever een RPG (Role Playing Game), dan kan je beter meer dan 4 knoppen hebben om al je items snel te selecteren. League of Legend fans kunnen dan best een gaming muis kopen dat hier tussenin valt.

In onze lijst kijken we naar de kenmerken die van belang zijn voor een gaming muis, en minder naar die van een gewone muis. Deze kenmerken zijn voornamelijk; gewicht en grootte, aanpasbaarheid van de muis, de muis cursor en de accuraatheid, de mogelijke DPI waarden, extra knoppen, draadloos of met draag, LED & design, en driver software. Heel wat puntjes om te bekijken, maar hopelijk helpen we je op weg naar de juiste keuze.

De manier waarop een gaming muis in de hand past is één van de voornamelijkste factoren bij het bepalen van de beste gaming muis. Het kan je spel bepalen, last voorzien na lang gamen of zelfs pijn beginnen doen. Elk product heeft een uniek design (behalve namaak natuurlijk) en is ontworpen om ergonomisch en elegant in de hand te passen. Het belangrijste is comfort en controle, alles moet bereikbaar zijn voor jouw hand.

Binnen het gamma van beste gaming muizen zijn er 3 ‘grips’ of manieren van een muis vast te houden. De eerste en meest gekende is de het besturen van de muis met de handpalm. Daarnaast bestaat er ook een ‘claw grip’ waar je met duim en pink druk zet om de muis te besturen. De minst gebruikte manier om te gamen is door enkel de vingers te gebruiken. Binnenkort een artikel ‘Hoe een gaming muis kiezen’ waar we deze houdingen verder bekijken. Er is geen juiste of foute manier van een gaming muis vast te houden, ieder zijn voorkeur.

De beste manier om beter te worden op het slagveld is een gaming muis te hebben dat aanpasbaar of ‘customisable’ is. Begrijp het verschil tussen 100 DPI en 2200 DPI en je zal snappen hoe dit je kan helpen. Games die hoge reactiesnelheden verwachten zoals Counter Strike of Battlefield werken het best met een gaming muis met een hoog DPI niveau. Extra knoppen komen altijd van pas. Liever snel even met de duim een knopje induwen in plaats van te zoeken waar B weer staat op het toetsenbord. Maar nu, terug naar de lijst van beste ‘gaming muis 2021’.

Meer FPS Gaming muizen

Razer – Deathadder (Chroma & Elite)

Net zoals bij de Deathadder Chroma komt de Elite met de Avago ADNS 3988 optische sensor. Deze is momenteel één van de beste op de markt. Het DPI gaat van 200 tot 16.000, veruit een van de hoogste in de markt.

Verder heeft de Razer DeathAdder een instelbare kleurfunctie. Het typische groen dat standaard gebruikt wordt kan aangepast worden. Jij kiest dus zelf hoe de accenten op je muis eruit zien. Verder is het grootste verschil met de G502 het design en het aantal knoppen, de Razer heeft er 5. De DeathAdder is dunner, in vergelijking met de G502 gaat je hand meer rond dan op de muis.

De DeathAdder heeft een lager basisgewicht dan de Logitech G502. Deze laatste heeft daarbij nog de functie om gewicht toe te voegen, wat de Razer niet heeft. Toch is dit geen al te groot voordeel. Een muis van 120g (G502) is op zich al vrij zwaar. De Razer DeathAdder weegt 105 gram. Het gewicht in combinatie met het DPI en de ergonomie van de muis zorgen voor een hoge ranking als beste FPS gaming muis.

Als laatste vergelijkende aspect is er de software. Razer is een van de bekendste en langst bestaande gaming merken. Met hun driver software kan je de snelheid van de muis bepalen, het licht effect, je macros en knoppen instellen en je sensor aanpassen. Omdat de all-around gaming muis al bekroond is gaat de beste FPS gaming muis naar de Deathadder.

Lees hier het verslag van Deathadder ChromaLees hier het verslag van Deathadder Elite

Voordelen:

7 Knoppen
Beste muis ’16 / ‘17
16.000 DPI
Razer Synapse 2.0
Goede Prijs / Kwaliteit

Nadelen:

Weinig nieuws
Zelfde muis als 2017
Oud ontwerp

Richtprijs:
€80

Logitech – G502 Proteus Spectrum

Met een ingebouwd schuifsysteem voor de gewichtsverdeling te bepalen, instelbare knoppen, een In-Game DPI shift, een endless scroll en een zeer accurate optische sensor is deze gaming muis een van de beste op de markt. Logitech G502 Proteus Spectrum, klinkt zeer stoer in ieder geval. De Proteus Spectrum is de nieuwste update van de G502 serie. De vorige uitgave was de G502 Proteus Core.

Deze gaming muis is niet gemaakt voor een bepaald gaming genre. De G502 is gemaakt voor te dienen als algemene gaming muis. Een beetje de passe-partout van de muizen. Genoeg knoppen voor een MMO of een RTS, maar niet teveel voor je FPS kunsten te beperken. Gamers, beginnend en ervaren, zullen de G502 positief ontvangen. De In-Game DPI verandering zorgt ervoor dat je snel het goede DPI gehalte hebt gevonden. Daarnaast is er een aanpasbaar gewichtsverdeling-systeem. Met magnetische gewichtjes kan je de Proteus Spectrum optimaliseren. In totaal zijn er vijf 3.6g gewichtjes dat geplaatst kunnen worden om de tracking te perfectioneren. Toch is dit niet echt nodig, de muis weeg al 121g, wat vrij zwaar is.

Daarnaast zijn er 11 aanpasbare knoppen en een nieuw ontworpen scroll wieltje. Het nieuwe hieraan is de infinite scroll functie, ook wel hyper fast scroll genoemd. Je kan kiezen voor een traditionele scroll dat ‘click to click’ rolt, de infinite scroll blijft doorscrollen. Met de juiste drivers is het mogelijk je favoriete macro’s in te stellen en zo sneller door je game te geraken. Logitech Gaming Mouse software zorgt voor een zeer intuitief process om je muis in te stellen. Je kan de optische sensor aanpassen en de ondergrond calibreren. Dit allemaal voor een ongelooflijk accurate cursor. Het DPI gehalte gaat van 200 tot 12.000 DPI.

Het grote verschil met de voorganger, de Proteus Core, is dat we nu een volledig spectrum hebben van 16.8 mmiljoen kleuren om uit te kiezen en een iets betere optische sensor. Via de Logitech gaming software kan je een kleurenpatroon kiezen voor de LED verlichting van de gaming muis. De G502 scoort daarmee zeer sterk op de lijst van Beste gaming muis 2021 – goed voor de beste all-around gaming muis.

Lees het volledige verslag hier

Voordelen:

11 Knoppen
Uitstekende tracking & specs
DPI van 200 – 12 000
Goedeontwerp (Grip)
Beste Prijs / Kwaliteit

Nadelen:

Geen Linkshandige muis

Richtprijs:
€60

Logitech – G502 Hero Edition

Hoewel de G502 Spectrum nog niet zo lang uit is, is er ondertussen een nieuwe versie beschikbaar. Sinds het uitbrengen van de Logitech HERO-sensor krijgen sommige elite gaming muizen uit het gamme een upgrade. Deze nieuwe generatie sensor levert tracking precisie op tot 16.000 DPI en laat een bewegingssnelheid van +400 IPS toe.

De positieve kanten van deze gaming muis wegen hard op tegen de negatieve aspecten. De Proteus Spectrum is simpelweg een goede keuze voor iedere gamer, zowel beginnend als professioneel. De enige negatieve aspecten zijn het gepruts met gewichtjes en het feit dat deze muis niet voor linkshandigen bestaat. Lees hier het volledige verslag

Verschillen:

Betere sensor
Hogere Framerate
400 IPS – 16000 DPI
11 Knoppen / 5 Profielen

Richtprijs:
€80

SteelSeries – Sensei 310

Het online gamen is van LAN parties naar online verhuisd. Ieder thuis, ieder hun eigen setup. Bedrijven merkten dit ook op en begonnen met belangrijke producten dat het gamen kan ondersteunen. Headphones voor beter geluid, gaming stoelen voor rugsteun, mechanische toetsenborden en gaming muizen met een aantal extra knoppen.

Ook belangrijk is de keuze van de muismat. En het is van de muismatten dat we SteelSeries moeten kennen. Nu dat het bedrijf sterk staat in muismatten, een markt dat bestormd wordt door tech-merken zoals Razer en Logitech, begint Steelseries met hun eigen gamma Gaming muizen.

De SteelSeries gaming muizen zijn snel op de markt gebracht en worden meteen gebruikt door Pro gamers. De vraag blijft natuurlijk of dit een keuze is of ze verplicht zijn volgens hun contract… De meest erkende SteelSeries muis, en de enige op delijst van beste FPS gaming muizen, is de Steelseries Sensei 310.

SteelSeries – Ergonomisch ontwerp

Het ergonomische design zorgt voor een goede grip die lang comfortabel blijft. Door het bolle ontwerp past de muis strak in de palm van je hand. Als we kijken naar het type gaming muis spreken we zeker van een ‘palm grip’. Net zoals de Logitech G303 is er rubber aan beide kanten om de gamer te voorzien van extra grip. Na enkele uren gamen moeten we toch eerlijk zijn en zeggen dat de muis zo kort op de palm de beweging wat beperkt en lichtjes oncomfortabel werd.

Een belangrijk verkooppunt van SteelSeries is de eigen ontworpen muisknoppen. Zij gaan ervan uit dat een muis van SteelSeries tot 30 miljoen kliks aankan. Tijdens onze testen vonden we de linker en rechter muisknop goed werken. Zachte klik, goed geluid, kwalitatief gevoel. De knoppen aan de zijkanten voelen wat lomper aan. Het luxe gamma van SteelSeries zal zeker hun intrede maken als beste FPS gaming muis.

Kwa software komt SteelSeries wel met een sterk programma “Engine“. Het laat je toe de kleur van de muis te verander en zorgt voor goede aanpassingen van de snelheid en precisie van de muis. Daarnaast heb je de functie ‘Gamesense’ dat vooringestelde settings heeft voor bepaalde spelletjes. Zo kan je muis van kleur veranderen wanneer je een headshot zet of aan een killing spree begint. SteelSeries komt iets dichter bij de competitie met hun vernieuwde sensoren en knoppen. De kleine software boost en een Optisce sensor dat van 50- 12000 DPI kan zorgen voor genoeg gaming capaciteiten.

Voordelen:

Duurzame knoppen
Steelseries gaming software
Ergonomisch ontwerp
Sterke palm grip
Gamesense settings

Nadelen:

Mindere sensor
DPI max 6500

Richtprijs:
€60

BenQ – Zowie FK2

Pro gamers:

 • Xyp9x (CS – Astralis)
 • Dupreeh (CS – Astralis)
 • TACO (CS – SK Gaming)

De Zowie FK2 is een grote favoriet bij de Pro Gamers. Naast de EC2A de meest gekozen Zowie gaming muis. Het verschil tussen de Zowie FK1 en de FK2 is de grootte. Het model bestaat dus in twee verschillende maten.

Deze FPS gaming muis gebruikt de Avago PMW-3310 als sensor. Gekend voor zijn precisie, controle en snelheid. Het DPI gaat van 400-3200, wat niet al te hoog is maar goed genoeg om op professioneel mee te gamen. Door het symetrische ontwerp en twee duimknoppen aan elke kant is de Zowie FK2 goed voor links- en rechtshandige gebruikers. Voor beginnende gamers is deze muis ook een ‘click and play’, een muis dat geen software nodig heeft. Makkelijk te gebruiken, snel en accuraat, ergonomisch design en een aanvaardbare prijs.

De muis weegt 90 gram en heeft een zeer goede ‘lift-off distance’ – de afstand tussen de optische sensor en de muismat. Dit zorgt voor vlotte, strakke en makkelijke bewegingen.

Lees het volledige verslag hier

BenQ – Zowie EC2-A

De Zowie EC2-A ziet er misschien simpel uit maar het is een absolute favoriet onder de Pro FPS gamers. BenQ is ondertussen een zeer erkend gaming merk dat verschillende gamers sponsort in het professionele circuit. Het is ongelooflijk wendbaar, zeer comfortabel en oogt zeer simpel. Hou je van een goede muis zonder al te veel knopjes en kleurtjes dan is de BenQ Zowie EC2-A jouw gaming muis.

Kwaliteit van de componenten en de hoogste benchmarks staan centraal bij het produceren van de EC2-A. Elke curve is rationeel bedacht en heeft een functie om de gamer te understeunen. Door zijn simpliciteit is deze muis echter enkel goed voor FPS gaming. Wapens switchen, granaat nemen, … zulke dingen zijn mogelijk. Speel je league of legends dan kan je er nog mee door, maar heb je meer knoppen nodig dan ga je beter voor een ander model.

Een opmerking dat we af en toe tegenkomen was dat de knoppen aan de zijkant iets lager geplaatst moeten worden. Dit omdat de reisafstand van je duim iets te lang duurt. De muis zelf weegt 95 gram, wat ideaal is voor FPS gamers en spelers die met een laag DPI spelen. Een laag DPI wil zeggen dat je muis lange afstanden aflegt voor een beweging te maken. Daarom is een lichte muis handig.

Op technisch aspect moet de BenQ Zowie EC2-A niet onderdoen. De optische sensor is een van de krachtigste op de markt. Het DPI is aanpasbaar, maar spijtig genoeg is de DPI switch onderaan de muis. Je kan dus zeer moeilijk in game gaan aanpassen, tenzij je veilig staat of tussen games in zit. Het kan ingesteld worden op 400/800/1600/3200 DPI. BenQ lanceerde het ZOWIE merk in 2015. Sinds dan zien we het merk meer en meer gamers overtuigen.

Lees het volledige verslag hier

Voordelen:

Vrij licht
Duimknoppen
Opkomend merk
Populair bij pro’s
DPI shift

Nadelen:

2 knoppen moeilijk bereikbaar
DPI max 3200

Richtprijs:
€65

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.