Skip links

Beste Ergonomische muis – PC Gaming

Laten we beginnen met de vraag; wat is het verschil tussen een gaming muis en een ergonomische gaming muis? Als we een gewone muis met een gaming muis vergelijken dan spreken we over verbeterde optische sensoren, meer knoppen, strak en stoer ontwerp, LED verlichting, enzoverder. Als we even naar het gamme van gaming muizen kijken dan zien we heel wat verschillende ontwerpen. Extra knoppen kan, maar het mag je beweeglijkheid niet belemmeren. In de lijst van beste ergonomische gaming muizen wordt enerzijds gekeken naar hun gaming vermogen. Anderzijds wordt er gekeken naar extern comfort en het ontwerp in het algemeen. Omdat we deze extra factoren in gedachten nemen zal deze lijst er dus anders uitzien.

Waarom een Ergonomische Gaming muis?

Het ontwerp van objecten die je gebruikt in het dagelijkse leven is van uiterst belang. Het gebruiken van deze objecten heeft een invloed op je houding en kan zo zorgen voor stress en spanning. Hoge hakken brengen druk op de kuiten en zorgen voor een verkromming van de rug. Zoeken we iets dichter bij onze desktop dan is de afstand van het scherm, keyboard en muis van belang. Een steun voor de voeten kan ook al wonderen doen aan je houding. Maar niet enkel de afstand, ook de vorm van je computer muis is van belang.

Natuurlijk kan ook langdurig gamen kan een stress hebben op het lichaam. Een foute houding van de rug kan je hele leven beïnvloeden. Dit is ook zo voor je handen en vingers. Met een correcte houding kan het lichaam éénzelfde taak langer uitvoeren en het risico op chronische blessures verkleinen. Het toestel dat je gebruikt moet de lichaamshouding complementeren. Het mag geen weerstand bieden.

Ergonomische muizen – welke factoren

Zoals vermeld zijn er factoren die meer doorwegen, afhankelijk van welke lijst opgesteld wordt. Voor ergonomische gaming muizen te vergelijken nemen we de volgende aspecten in overweging:

 • Vorm en contouren: Het design mag er goed uitzien maar het moet vooral goed aanvoelen. De belangrijkste factor in deze lijst is comfort.
 • Aanpasbaar DPI: We zijn nog steeds op zoek naar de beste gaming muis. Een aanpasbaar DPI, liefst makkelijk bereikbaar, is van belang.
 • Precisie: Extern is niet het enige dat belangrijk is in een ergonomische muis. Ook onder de capeau moet er wat sterks zijn.
 • Knoppen: Vaak komen we extra knoppen tegen op gaming muizen. Deze moeten goed geplaatst zijn en elegant klikken.
 • Aanpasbaarheid: Een muis dat voor zijn ergonomie gekocht wordt moet er altijd goed uitzien. Kleuren, instelbare knoppen en extra accessoires zijn een plus.

Je zal merken det er ook ergonomische gaming muizen in voorkomen met een tracking ball om te bewegen. Deze muizen zijn gemaakt voor mensen met carpaletunnelsyndroom of artritis. Door de muis niet voortdurend te bewegen kan de zenuw volledig rusten.

Gaming Muis kopen – Hoe moet ik kiezen

Een gaming muis kiezen hangt af van het genre spel dat je wil spelen. Logischerwijs zijn er 2 knoppen nodig; linker- en rechtermuisknop. Speel je een FPS (First Person Shooter) dan wil je misschien toch minimum 2 extra knoppen om snel van wapen te kunnen wisselen of automatisch granaten te gooien. Speel je liever een RPG (Role Playing Game), dan kan je beter meer dan 4 knoppen hebben om al je items snel te selecteren. League of Legend fans kunnen dan best een gaming muis kopen dat hier tussenin valt.

In onze lijst kijken we naar de kenmerken die van belang zijn voor een gaming muis, en minder naar die van een gewone muis. Deze kenmerken zijn voornamelijk; gewicht en grootte, aanpasbaarheid van de muis, de muis cursor en de accuraatheid, de mogelijke DPI waarden, extra knoppen, draadloos of met draag, LED & design, en driver software. Heel wat puntjes om te bekijken, maar hopelijk helpen we je op weg naar de juiste keuze.

De manier waarop een gaming muis in de hand past is één van de voornamelijkste factoren bij het bepalen van de beste gaming muis. Het kan je spel bepalen, last voorzien na lang gamen of zelfs pijn beginnen doen. Elk product heeft een uniek design (behalve namaak natuurlijk) en is ontworpen om ergonomisch en elegant in de hand te passen. Het belangrijste is comfort en controle, alles moet bereikbaar zijn voor jouw hand.

Binnen het gamma van beste gaming muizen zijn er 3 ‘grips’ of manieren van een muis vast te houden. De eerste en meest gekende is de het besturen van de muis met de handpalm. Daarnaast bestaat er ook een ‘claw grip’ waar je met duim en pink druk zet om de muis te besturen. De minst gebruikte manier om te gamen is door enkel de vingers te gebruiken. Binnenkort een artikel ‘Hoe een gaming muis kiezen’ waar we deze houdingen verder bekijken. Er is geen juiste of foute manier van een gaming muis vast te houden, ieder zijn voorkeur.

De beste manier om beter te worden op het slagveld is een gaming muis te hebben dat aanpasbaar of ‘customisable’ is. Begrijp het verschil tussen 100 DPI en 2200 DPI en je zal snappen hoe dit je kan helpen. Games die hoge reactiesnelheden verwachten zoals Counter Strike of Battlefield werken het best met een gaming muis met een hoog DPI niveau. Extra knoppen komen altijd van pas. Liever snel even met de duim een knopje induwen in plaats van te zoeken waar B weer staat op het toetsenbord. Maar nu, terug naar de lijst van beste ‘gaming muis 2019’.

G502

Logitech59Beste All-around muis
 • DPI: 200-16000
 • Aanpasbaar gewicht
 • 11 knoppen
 • In-Game DPI shift
 • Hyperscroll
Coolblue

Deathadder Elite

Razer78Beste FPS 2019
 • DPI: 200-16000
 • Rubberen grip
 • 7 knoppen
 • In-Game DPI shift
 • Chroma belichting
Coolblue

MX Master S2

Logitech80Editors pick 2019
 • DPI: 400-12000
 • Draadloos
 • Smart speed
 • Lange batterij
 • Ergonomisch
Coolblue

Kone EMP

Roccat 80Beste Ergonomische FPS
 • DPI: 100-12000
 • Rubberen grip
 • Kwaliteit materiaal
 • FPS muis
 • Extra gewichtjes
Coolblue

M570

Logitech70Beste statische muis
 • DPI: Max 400
 • Aanpasbaar met software
 • Trackball – statisch
 • Redelijk zwaar
 • Draadloos
Coolblue

Abyssus V2

Razer50Beste prijs/kwaliteit
 • DPI: 200-5000
 • Licht en mobiel
 • Basis ontwerp
 • Ook linkshandig
 • Goede kwaliteit
Coolblue

Onze top 5 – Beste ergnomische muizen

Logitech – MX Master 2S (Beste ergonomische muis)

Logitech MX Master 2S
Logitech MX Master - prod 2

Logitech MX Master 2S

Deze draadloze ergonomische gaming muis ziet er niet alleen goed uit. Het is ook een zeer krachtige gaming muis. De MX Master series zijn allen speciaal ontworpen voor makkelijk en langdurig gamen. De extra knoppen komen goed uit. Ze zijn zeer handig om te browsen en competitief te gamen, aan u de keuze.

De knoppen van de MX Master zijn zeer vlak en lang. Dit zorgt voor makkelijk klikken zonder al teveel moeite. Door het onwerp aan de duim kant kan je hand voortdurend rusten op de muis. De wrijving van je duim op de muismat is volledig opgenomen door het bodem platform. Eens gebruikt begin je te twijfelen of ne nog zonder kan. Het comfort is een stapje naar boven in vergelijking met een FPS gaming muis.

Smart speed-adaptive scrool and thumb wheel’ wordt beschreven in de specificaties. De scroll van de MX Master is, net zoals vele andere muizen, zeer elegant. Het speciale aan deze muis is dat de scroll zich aanpast naargelang de druk die je erop uitoefend. Druk je harder dan scroll je klik per klik. Laat je de scroll vliegen dan kan deze een tijdje doordraaien. Ook aan de duim is een scroll toegevoegd. Deze is handig voor zijwaards te scrollen in grote documenten maar heeft geen echte toegevoegde waarde in-game. Natuurlijk kan je deze binden aan één van je macros.

Ook zeer belangrijk aan deze ergonomische muis is dat er geen kabel is. De muis is draadloos en kan tot 40 dagen werken met één oplaadbeurt. Logischerwijs komt de muis met een bijhorende kabel. De muis maakt verbinding aan de hand van een eigen USB.

Omdat we spreken over een draadloze muis is er ook een speciale optische sensor. Draadloze muizen worden niet altijd op een muismat gebruikt. Daarom is deze speciale optische sensor één dat op alle vlaktes gebruikt kan worden. Glas en glansachtige ondergronden zijn geen probleem. Met een aanpasbare DPI waarde kan je elke game aan. Je kan de muis instellen vanaf 400 DPI tot 1600 DPI, telkens verhogend met een waarde van 200.

Voordelen:

Smart speed
Mobiel gamen
Alle oppervlakken
Ergonomisch
Lange batterij

Nadelen:

400 – 1600 DPI
Draadloos

Richtprijs:
€ 80

MAD CATZ – R.A.T. 8

RAT 8 review

R.A.T. 8+ – De ultieme luxe

De Mad Catz R.A.T. 8+ is de laatste nieuwe uit het standaard gamma. Deze gaming muis is ontzettend verschuifbaar en polyvalent. Het was de eerste gaming muis met een wisselbare sensor module. Het zorgt voor meer flexibiliteit in je gaming stijl. Met het drukken van één knop alle instellingen van de muis aanpassen. Elke game krijgt zo een profiel dat verbonden wordt met een LED kleur. Druk jij op de juiste knop dan wissel je van profiel en ziet je muis er plots anders uit. Wil je de muis daarbij nog aanpassen in grootte dan kan dat ook.

Als we iets technischer gaan zien we dat de R.A.T. Pro X met 11 knoppen uitgerust is. De standaard muis komt met een Pixart PMW 3389 sensor. Hiermee gaat het DPI tot 16000. Meer dan genoeg om al je games aan te kunnen. Mad Catz zorgt daarbij voor een goed werkende software die helpt bij de ideale gaming-setup.

Ter conclusie is de R.A.T. 8+ een gaming muis om U op te zeggen. Zeer polivalent, duurzaam, aanpasbaar. Niet de mooiste, maar eens de uwe wel je nieuwe favoriete muis. Liever één gaming muis dat 90% van het werk kan verrichten in ieder spel dan 5 verschillende gaming muizen dat slechts goed zijn voor één spel. Voor ons goed voor de Editors choice van 2019 voor beste gaming muis.

Lees het volledige verslag hier

Voordelen:

Veranderbare sensoren en modules
Innovatieve scroll
Premium kwaliteit material
90 verschillende commandos
Sensor tot 16000 DPI

Nadelen:

Niet ideaal voor linkshandigen
Moeilijk te kuisen
Redelijk duur

Richtprijs:
€ 130

Logitech – G502 (Beste all-around muis)

Proteus Core 2017

Logitech G502 – Beste All-Around

Kijk je naar onze ander lijsten dan kom je deze muis wel vaker tegen. Logitech stort zich op de markt met allerei nieuwe modellen en ontwerpen. In vergelijking met Razer, waar we wel vaker gelijkaardige modellen tegenkomen, wil Logitech alle gamers voorzien van een muis dat bij hen past. Deze G502 oogt niet alleen mooi, maar is ook zeer customisable. Extra gewicht, instelbare knoppen en ultiem comfort.

Deze factoren zorgen voor een plek in de top Meest ergonomische gaming muizen.

Lees het volledige verslag hier

Voordelen:

11 programeerbare knoppen
Dual-mode hyperscroll
Afstelbaar gewicht
RGB kleuren instellen
Sterke optische sensor
In-Game DPI shift

Nadelen:

Relatief zwaar
voelt goedkoop aan
Kabel niet flexibel

Richtprijs:
€ 60

Roccat – Kone EMP

Roccat Kone EM ergonomische gaming muis

Roccat Gaming

Roccat bestaat nog niet zo lang maar is ondertussen wel een erkend gaming merk. Dit komt voornamelijk door hun invloed op het competitieve platform en het succes van Team Roccat. De Roccat Kone is één van hun bekendste en beste modellen. De Kone is beschikbaar in verschillende varianten. Zo heb je de Kone XTD, EMP en de Pure series, op zich weinig verschil behalve de toegevoegde kleuren LEDs.

Tegenover de oudere edities heeft deze vernieuwde Kone EMP een verbeterde scroll. Om de muis te voorzien van een aanpasbare en elegante scroll maken ze nu gebruik van een ander materiaal. Deze voelt zachter aan maar heeft ondertusen meer grip. Geen goedkoop plastiek meer dus. Na langdurig testen werd aangetoond dat deze scroll langer blijft werken dan eenders welke scroll op de markt. Daarbij kan de muis in alle 4 richtingen bewegen. Makkelijk links en rechts scrollen. Maar dus ook 2 extra instelbare knoppen.

Kone EMP – Roccat Flagship

De Kone EMP is de flagship van Roccat. Ze is gemaakt voor elk type gamer, van thuis tot professioneel. Kwaliteit, design, utility en grip zijn allemaal aanwezig. Met alle beschikbare gaming muizen blijft de vraag enkel hoe deze muis presteerd tegenover de markt. Het aantrekkelijke design en de gebruikbaarheid zorgt alvast voor een 6de plaats op de lijst van ergonomische gaming muizen. Pure is de meest neutrale Kone. De EMP heeft ingebouwde lichtjes die je zelf kan instellen.

Het eerste dat ons opviel zijn de afmetingen van de muis. Deze zijn aan de hoge kant, en dus ook ideaal voor gamers met grote handen. Het is in ieder geval een aanpassing. Aan de linkerkant vinden we twee extra knoppen. De kwaliteit van het materiaal en het ontwerp zorgen voor een makkelijke klik. De contourlijnen van de muis volgen de vorm van je hand in een rustende positie. Ideaal voor langdurig gamen. De inkeping voor de duim zorgt ervoor dat deze ook altijd comfortabel is.

Onder de scroll vinden we nog twee knoppen terug. Een plus- en minteken. Deze dienen om het DPI in-game aan te passen. Het matte rubber rond de hele basis van de muis voelt kwalitatief aan. Zorgt voor goede langdurige en comfortabele grip. Ook zeer interessant is dat de bovenkant van de Roccat Kone losgemaakt kan worden. Ideaal om te kuisen. Gamers letten hier vaak niet genoeg op, maar een vuile muis zorgt voor tragere kliks. Zweet, huid, stof en vuiltjes zitten allemaal in de weg van de perfecte klik. Het losgekoppelde onderdeel is ook de plaats waar je extra gewichtjes kan steken. Om het gewicht aan te passen zijn 5 kleine gewichtjes voorzien. Zo pas je niet alleen het gewicht aan maar ook het zwaartepunt.

Lees het volledige verslag hier

Voordelen:

Kwalitatief materiaal
Goede grip
RGB belichting
Innovatieve scroll
Gewichtjes

Nadelen:

Voelt fragiel aan
Kabel niet flexibel

Richtprijs:
€ 80

Logitech – M570 (Tracking ball)

Logitech M570 ergonomisch trackball

Eén grote tracking ball

De Logitech M570 is een speciaal ontworpen draadloze muis met tracking ball. Deze muis zorgt ervoor dat je arm niet moet bewegen om je cursor van plaats te veranderen. Een funtie vooral handig voor mensen met een blessure, carpale tunnel syndroom, artritis of andere aandoening. De cursor wordt bewogen door de tracking ball te rollen. Dit oogt misschien moeilijk maar went zeer snel.

Door het feit dat er geen optische sensor nodig is om de cursor te bewegen kan deze muis gebruikt worden op ieder oppervlak. Ideaal dus voor werken op de trein of vliegtuig. Deze ergnomische muis is niet enkel simpel en elegant van design. De muis brengt gezondheidsvoordelen… Welke ander muis kan dit zeggen?

De Logitech M570 voelt zeer makkelijk in de hand aan. Door het ontwerp is de muis aan de grotere kant, wat logisch is. Logi-tech… am i right?

De tracking ball is instelbaar. Met de juiste driver software kan je de snelheid aanpassen om voor betere precisie te zorgen. De extra knoppen, drie duimknoppen, zijn makkelijk bereikbaar. Daarbij is de muis ook inzetbaar op Mac, wat altijd een bonus is. Doordat de muis draadloos is is ze ideaal voor werken op alle locaties. De muis werkt op één AA batterij dat zo’n 18 maanden mee kan gaan. Dit is een statistiek dat afhangt van je gebruik. Gebruik je de muis om te gamen dan zal dit minder zijn. Daarbij is gamen met een tracking ball niet makkelijk. Het duurt wel even voor je de methode onder de knie krijgt.

Hieronder de voor- en nadelen van de M570:

Voordelen:

Draadloos
statische muis
Innovatieve tracking ball
Ideaal voor blessures
Alle oppervlakken

Nadelen:

Voelt vreemd aan
Redelijk zwaar

Richtprijs:
€ 70

Razer – Abyssus (goedkope ergnomische muis)

razer ergonomische gaming muis

Razer Abyssus

Razer is een van de erkende merken in de gaming industrie. Ze sponsoren ettelijke pro gamers en voorzien hen van de nieuwste modellen. Hoewel de bekendste Razer muizen de DeathAdder, de Mamba of de Naga Hex zijn is de Abyssus geen onbekende.

De Abyssus behoort niet tot de lijst van beste gaming muizen omdat ze gebruik maakt van een iets zwakkere optische sensor. Deze is goed, maar niet even goed als die dat de DeathAdder gebruikt. Hierdoor is de muis ook goedkoper en toegankelijker voor beginnende gamers.

Tot zover de lijst van beste gaming muizen van 2019 – gebaseerd op Ergonomie.
Lees ook:

Return to top of page