Beste gaming muismat

Wanneer we spreken over een game-station of een gaming setup, spreken we vaak over hardware elementen. Een gaming muismat is iets waar men niet meteen aan denkt. Toch is het een accessoire die van uiterst belang kan zijn. Probeer je gaming muis maar een zonder muismat en merk het verschil. Een gaming muismat is relatief goedkoop tegenover de kost van een muis of keyboard. Een hint naar de ouders, het is een ideaal geschenkje.

In deze moderne tijd is een muismat geen absolute noodzaak. Optische sensoren en gaming muizen die gebruik maken van een laser sensor zijn ontwikkeld om alle oppervlakken aan te kunnen. Een fout zal de muis niet meteen maken. Toch is een muismat aangeraden voor de vlotheid van je bewegingen. Het aanvoelen van je muis en de grip worden geperfectioneerd. Niets is vervelender dan je muis op een harde vlakte te bewegen. Gebruik jij nog steeds een kleine rechthoekige muismat waar je drie jaar geleden cola op morste? Dan is het misschien eens tijd voor een kijkje te nemen naar een kwaliteit gaming muismat. Wij maakten alvast een lijst van de beste gaming muismatten.

top 5 – Beste gaming muismatten 2021

ROCCAT TAITO CONTROL

De Roccat Taito gaming muismat komt in verschillende formaten. Van 20×27.5cm tot 32x40cm. Deze Taito maakt gebruik van een rubberen samenstelling met synthetische stoffen om een kussenachtig gevoel te geven. Hard genoeg om het gewicht van de muis aan te kunnen, zacht genoeg voor de pols. Door het gebruik van deze materialen is de muismat ook zeer makkelijke te kuisen. De muist glijdt elegant over de muismat, net zoals die dat doet bij andere top gaming muismatten.

Logitech – G440

Door het harde oppervlak en de beperkte wrijving met de gaming muis zijn de bewegingen zeer snel. Gamers die nood hebben aan kleine precieze maar vooral snelle bewegingen maken best gebruik van harde muismatten. De lage frictie of wrijving zorgt voor de snelste bewegingen. Door het harde oppervlak levert de muis wel in op comfort. Geen zachte ondergrond voor de pols. Harde muismatten worden het vaakst gebruikt in RTS of MOBA type games.

Corsair – MM300 Extended

Heb je nood aan veel ruimte want je gamet met een laag DPI? Wil je je gaming toetsenbord wat meer grip geven en beide polsen laten rusten op een zachte ondergrond? Dan is de Corsair MM300 Extended een godsgeschenk. Er bestaat natuurlijk ook een kleiner formaat. De MM300 is gemaakt van premium materialen. De onderkant heeft een anti-slip rubberen oppervlak. Met een gekruiste steek zijn de kanten van de 3mm dikke muismat ook mooi afgewerkt. Deze extended versie is de grootste muismat van het moment.

Corsair – MM800 RGB Polaris

De Corsair MM800 RGB Polaris is in onze ogen de beste RGB muismat van het moment. Dit grootendeels door de opties dat de gebruiker kan instellen. De keuze van materialen in het ontwerp zorgen voor strakke elegante bewegingen. De technologie onder het oppervlak heeft geen invloed op het comfort of de prestatie van de muis. De software van Corsair zorgt ervoor dat je verschillende toestellen aan elkaar kan linken. Hierdoor kan je alle hardware dezelfde kleur geven als de accenten op je computer.

Steelseries – Qck XXL

Een van de meest gebruikte en herkenbare gaming muismatten. De QcK reeks van Steelseries is een simpele, duurzame en gebruikbare muismat. Het minimalistische design is geschikt voor ieder huishouden. Iets waar sommigen wel een lastig over kunnen doen. Het enige nadeel dat wij ondervonden is dat stof en vuiltjes makkelijk blijven liggen. De muismat even uitschudden boven de vuilnis is natuurlijk zeer gemakkelijk.

Meer over onze keuzes

Beste all-around gaming muismat

ROCCAT TAITO CONTROL

De Roccat Taito gaming muismat komt in verschillende formaten. Van 20×27.5cm tot 32x40cm.

De meeste betaalbare en toch kwalitatieve muismatten zijn gemaakt van synthetische stoffen. Zo maakt de Taito gebruik van een rubberen samenstelling met synthetische stoffen om een kussenachtig gevoel te geven. Hard genoeg om het gewicht van de muis aan te kunnen, zacht genoeg voor de pols. Door het gebruik van deze materialen is de muismat ook zeer makkelijke te kuisen. De muist glijdt elegant over de muismat, net zoals die dat doet bij andere top gaming muismatten. Een geslaagde test.

Professionele gamers maken liefst gebruik van een gaming muis met een laag DPI gehalte. Grote bewegingen die zeer precies zijn. Daarom is het gebruik van een grote muismat ook nodig. De Roccat Taito is groot genoeg, maar niet te groot. Daarom ideaal voor thuis op je bureau. Simpel ontworpen, enkele accenten maar toch niet te fancy. Roccat slaagt erin een goeie commerciële gaming muismat op de markt te brengen.

Roccat maakt het verschil door de Taito Control in 2 formaten uit te brengen. Daarnaast is de gaming muismat ook dikker dan de meeste concurrenten. Comfort en duurzaamheid staan hier centraal. Ook binnen e-sports worden deze muismatten vaak gebruikt. Roccat is bekend door Team Roccat – met gesponsorde uitrusting.

+ Groot oppervlak

+ Twee formaten beschikbaar

+ Mooie afwerking

– Muisbewegingen maken geluid

ROCCAT TAITO XXL

De Taito Control is ook beschikbaar in XXL formaat. Hierdoor ook één van de beste grote extended muismatten. Roccat Taito XXL is 90cm breed en 33cm diep. De muismat heeft een dikte van 3 milimeter.

Richtprijs:
€ 30

Beste Harde muismat

LOGITECH G440

Vergelijken we gaming muizen met het oog op snelheid, dan is de Logitech G440 de snelste. Door het harde oppervlak en de beperkte wrijving met de gaming muis zijn de bewegingen zeer snel. Gamers die nood hebben aan kleine precieze maar vooral snelle bewegingen maken best gebruik van harde muismatten. De lage frictie of wrijving zorgt voor de snelste bewegingen. Door het harde oppervlak levert de muis wel in op comfort. Geen zachte ondergrond voor de pols. Harde muismatten worden het vaakst gebruikt in RTS of MOBA type games.

In tegenstelling tot stoffe muismatten zijn harde muismatten vaak gemaakt uit een samenstelling van materialen. Rubber, plastiek en aluminium zijn de vaakst gebruikte. Door de verschillen in samenstelling presteren deze muismatten ook anders. Wrijving en snelheid worden bepaald door de keuze van materialen. Ook de design mogelijkheden en het gewicht worden hierdoor beïnvloed. De Logitech G440 voelt ongelooflijk strak aan en de muis glijdt bijna vanzelf verder, bij wijze van spreken.

Stoffen muismatten geven de designers ook de mogelijkheid motieven en patronen toe te voegen. Door dat deze in de stof opgenomen worden is er geen hoogteverschil en kan de muis perfect verder glijden. Harde muismatten zijn vaak in één stuk gemaakt. Dit zorgt ervoor dat ze weinig of geen design mogelijkheden hebben. Zouden ze dit wel doen dan kan het zijn dat de optische sensor deze groeven opmerkt. Voor deze reden hebben harde muismatten vaak een beperkt design.

De Logitech G440 is zo goed als geruisloos. Door een goede keuze van materialen merken we geen tot zeer weinig weerstand bij het bewegen van de muis. Logitech heeft hiermee een goede muismat op de markt gebracht die ook binnen het algemene gamers budget past.

Onderaan bevinden zicht kleine rubberen paddings om de muismat terplaatse te houden. Op de grip is niets aan te merken. Wil je de muismat bewegen dan kan dit zonder al teveel problemen. Toch is het ver van makkelijk om de muismat met de pols te bewegen. Wij ondervonden dus geen enkel probleem met deze harde muismat. Geniet je van wat meer comfort dan ga je best voor een stoffen muismat!

+ geen tot weinig wrijving

+ Goede ondergrondse grip

– Iets duurder dan de algemene muismat

Richtprijs:
€ 25

Beste Grote gaming muismat

CORSAIR MM300 EXTENDED

De Corsair MM300 Extended is niet voor iedereen. Ben je een gamer die graag op hoog DPI speelt, en dus weinig bewegingsruimte nodig heeft, dan is deze muismat niets voor jou. Ben je een mobiele gamer dat met de laptop op allerlei locaties gamet? Dan is deze muismat niets voor jou. Toch moeten we de MM300 Extended op deze lijst zetten. Want voor de diehard gamers met een volledige setup is dit de ideale muismat.

Heb je nood aan veel ruimte want je gamet met een laag DPI? Wil je je gaming toetsenbord wat meer grip geven? Wil je beide polsen kunnen laten rusten op een zachte ondergrond? Dan is de Corsair MM300 Extended een godsgeschenk. Er bestaat natuurlijk ook een kleiner formaat.

Speel je wel eens games zoals PlayerUnkown’s Battlegrounds? Dan kan je wel begrijpen dat meer muisruimte je leven kan redden. 180° draaien met een laag DPI is een hele beweging. Moet je die in twee keer doen dan ben je misschien al neergeschoten. De MM300 Extended zorgt ervoor dat je alle muisbewegingen zonder probleem kan uitvoeren. Zo simpel is het.

Je gaming toetensbord komt op dezelfde hoogte als de gaming muis. Iets meer grip, iets comfortabeler aan de polsen. Bij de Corsair MM300 Extended gaat het echt om het ultieme gaming comfort. Met een lengte van meer dan 90cm zit de Corsair ook bij de top grootste gaming muismatten.

De MM300 is gemaakt van premium materialen. De onderkant heeft een anti-slip rubberen oppervlak. Met een gekruiste steek zijn de kanten van de 3mm dikke muismat ook mooi afgewerkt. De Extended versie is de grootste muismat beschikbaar en ontworpen om ook toetsenborden te accomoderen. Er is genoeg ruimte voor de grootste mechanische toesenborden! Heb je een kleiner toetsenbord, dan wil dit enkel zeggen dat je meer ruimte hebt voor je muis.

Net zoals ander stoffen muismatten is de MM300 zeer zacht en comfortabel. De muis beweegt elegant en het geluid van de wrijving is amper op te merken. Gebruik je een hoog DPI dan heb je niet echt nood aan een Extended versie. Gamers die van grote bewegingen houden zijn hiermee wel geholpen.

Voordelen:

+ Grootste muismat
+ Zeer zacht
+ Ideaal voor laag DPI gamers
+ Gestikte randen

Nadelen:

– Niet voor alle bureaus
– Groot logo onnodig

Richtprijs:
€ 30

Corsair MM300 Extended

Corsair MM300 Medium

Beste RGB gaming muismat

CORSAIR MM800 RGB POLARIS

Gamers die LED gebruiken in hun setup willen meestal een muismat die hierbij past. Na de populaire Razer Firefly, de eerste RGB Muismat, hebben verschillende merken dit concept achterhaald. De Corsair MM800 RGB Polaris is in onze ogen de beste RGB muismat van het moment. Dit grootendeels door de opties dat de gebruiker kan instellen.

De keuze van materialen in het ontwerp zorgen voor strakke elegante bewegingen. De technologie onder het oppervlak heeft geen invloed op het comfort of de prestatie van de muis. De functionaliteit van de oplichtende muismat is vrij diepgaand. De Corsair geeft veel meer opties dan een kleur instellen.

De software van Corsair zorgt ervoor dat je verschillende toetellen aan elkaar kan linken. Hierdoor kan je alle hardware dezelfde kleur geven als de accenten op je computer. Op deze manier kan je je setup instellen om verschillende kleuren te tonen voor verschillende games. De 15 lampjes zorgen voor een mooiere vertoning dan hun competitie. Ook bij klaar daglicht zie je de kleuraccenten.

De MM800 maakt gebruik van een USB kabel die het voorziet van energie.

Voordelen:

+ RGB Belichting
+ Harde ondergrond
+ Hoog DPI gamers

Nadelen:

– USB connectie

Andere gaming muismatten

ASUS ROG SHEATH

De ROG Sheath van Asus is zeer groot, iets groter dan de MM300 Extended. Toch is dit niet meteen nodig, de Extended is al uitzonderlijk groot. Het verschil ligt in materiaalkeuze en design. Ook Asus vond het nodig van hun logo in het groot op deze muismat te plaatsen.

De extra grote ASUS ROG Sheath muismat is geoptimaliseerd voor alle soorten gaming-muizen, met een glad oppervlak dat voor pixel-precieze tracking zorgt, voor ongeëvenaarde bediening en controle. De ROG Sheath is ontworpen voor comfort en is voorzien van een anti-slip ROG rode rubberen onderzijde die hem op zijn plaats houdt en gestikte randen die rafelen tegengaan.

STEELSERIES QCK XXL

Een van de meest gebruikte en herkenbare gaming muismatten. De QcK reeks van Steelseries is een simpele, duurzame en gebruikbare muismat. Het minimalistische design is geschikt voor ieder huishouden. Iets waar sommigen wel een lastig over kunnen doen. Het enige nadeel dat wij ondervonden is dat stof en vuiltjes makkelijk blijven liggen. De muismat even uitschudden boven de vuilnis is natuurlijk zeer gemakkelijk.

De SteelSeries QcK XXL – Gaming Mousepad is zacht en comfortabel terwijl het gladde oppervlak zorgt voor maximale precisie. De muismat is gemaakt van een hoge kwaliteit materiaal met een speciaal ontwikkelde anti-slip onderzijde, welke ervoor zorgt dat de mat niet zomaar kan wegglijden; het maakt dus niet uit waar de muismat geplaatst wordt.

RAZER SPHEX

Net zoals Steelseries is Razer wel bekend op het gebied van gaming gear. Hun muismatten zijn van goede kwaliteit en maken gebruikt van een simpel minimalistisch ontwerp. Kwaliteit en simpliciteit zorgen wel vaker voor een dodelijke combo. Sphex bestaat ook in verschillende patronen voor de gamers dat iets meer kleur in hun setup willen.

De Razer Sphex v2 is een dunne muismat die beschikt over een zelf klevende laag aan de onderkant van de muismat. Door deze kleeflaag zal de mat niet verschuiven tijdens het gamen. De muismat geeft door de hoogte van minder dan 1 mm, het gevoel alsof je direct op het bureaublad werkt, met alle voordelen van een high-end muismat, zoals verbeterde reactiesnelheden en controle.

Muismat kopen
Waar moet ik op letten

Een gaming muis testen vereist verschillende testen. Een gaming muismat testen is daarentegen zeer simpel. Het gebruik, comfort en design is het enige waar we deze muismatten kunnen vergelijken. Daarnaast zijn er muismatten dat beter passen voor bepaalde gamers, setups en game types. Korte bewegingen, lange bewegingen, DPI gehalte, stof vs synthetisch en de grootte. Meer valt er niet over te zeggen.

Gaming muismatten bestaan al een tijdje maar de keuzes waren vrij beperkt. De Gaming-generatie wordt nu volwassen en een gaming setup hoort thuis in ieder huishouden. Na het kopen van een PC, Toetsenbord, gaming muis en een headset of sound-setup, is het tijd voor een gaming muismat. De ondergrond van je gaming muis is belangrijk. Niet enkel voor precisie maar vooral voor je eigen comfort.

Het beoordelen van een gaming muismat is daarom ook vrij subjectief. Het gevoel dat we beschrijven bij het bewegen van een gaming muis is niet noodzakelijk dezelfde ervaring dat jij thuis zal hebben. Wij proberen daarom de muis zoveel mogelijk in te delen per categorie. Voor welk type gamer kan deze gaming muis (of muismat) van gebruik zijn. Waarom is ze voor de éne beter dan voor de andere? Een voorbeeld is het gebruik van lage en hoge DPI. Gamers die rond de 400 DPI gamen hebben nood aan veel ruimte voor hun grote bewegingen. De grootte van de muismat is hier dus cruciaal.

Na het gamen met de muismat testen we de snelheid en de precisie van de muis. Omdat er benchmarks bestaan van de gaming muis kunnen we deze vergelijken met dezelfde muis op een ander oppervlak. Los van de gemeten waardes beoordelen we deze muismatten ook met het oog op design. Met het risico op subjectiviteit.

Verschillende games worden gebruikt bij het testen van deze gaming muizen en muismatten. Enkele games: Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG), League of Legends (LOL), Counter Strike (CS), H1Z1, Starcraft 2, Overwatch, DOTA 2, Battlefield 1

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.