Beste Gaming Controllers

Hoewel de meeste gamers met muis en keyboard werken zijn er ook games die beter werken met een gamepad. Vandaar de zoektocht naar de beste game controller van 2021. Uitgaand van bestaande tests en reviews bekeken we de voordelen van een premium game controller over de goedkopere versies.

Game controllers bestaan al een tijdje. In de tijd van consoles vs PC ging het altijd om game controllers vs muis & keyboard. Ook onderling was er de oorlog, welke console heeft de beste game controller. Maar deze tijd is nu zo goed als voorbij. Door het gebruik van bluetooth is het mogelijk om je PS3 of PS4 controller te gebruiken op je desktop. Daarnaast is Xbox van windows, en werkt de Xbox controller ook op desktop. We geven een overzicht en gaan op zoek naar de beste game controller van 2021.

TOP 5 – Beste Game controllers 2021

Xbox One Controller

De nieuwe Xbox One controller is bijna identiek aan zijn voorganger. Een ontwerp dat wel zeer handig in de hand voelt. De controller van Microsoft is gemaakt van uitstekende materialen en zorgt voor een comfortabele grip. De D-pad neemt opnieuw de vorm van pijltjes aan wat makkelijker is voor de gebruiker. Wil je accuraat zijn dan gebruik je de joystick. Zoals altijd is dit één van de grootste verschillen tussen Xbox en PlayStation, de positie van de joysticks.

Razer Wolverine PC controller

De Razer wildcat is een game controller met enkele kleine extra functies. Deze game controller is zeer licht en afgewerkt met een zacht matte stof die goed aanvoelt en je voorziet van goede grip. Naast een hele keuze van verschillende joysticks en knoppen om de controller aan te passen valt ook het aantal knoppen op. Bovenop vinden we 6 extra knoppen voor macros en sneltoetsen. Ideaal voor bepaalde type games.

XBOX ONE ELITE 2

Bovenaan de lijst van beste PC game controllers staat de Xbox One game controller. Dit voor enkele simpele redenen. Prijs, kwaliteit, functies, microsoft, … Het verschil ligt voornamelijk in de materiaalkeuze en het feit dat deze verschuifbaar / aanpasbaar is. Bovenop de controller heeft men vier knoppen. Twee aan elke kant. De twee achterste knoppen noemt men wel vaker de ‘trigger-knoppen’, een unike feature van de Xbox Elite 2. Daarnaast kan je de controller nog verder stylen met een skin. Deze zijn beschikbaar op aankoop of kan je nadien zelf monteren. Ook joysticks en knoppen met skins zijn bestaande.

Sony – PS Dualshock 4

Playstation heeft altijd al één van de best ontworpen game controllers gehad. De vernieuwde joysticks zorgen voor meer grip, de triggers (L2 en R2) zijn handiger geworden en het innovatieve touchpad zorgt voor enkele extra features. Hoewel dit de lijst is van beste PC game controllers van 2021 is er plaats voor de Playstation Dualshock. Sinds het uitbrengen van de PS3 Dualshock is het mogelijk om deze – via bluetooth en een script – aan te sluiten op je PC desktop.

Steam – Stratus Duo

SteelSeries staat bekend voor gaming accessoires op de markt te brengen. Het grote voordeel aan SteelSeries is dat ze betaalbaar kwalitatief materiaal maken. Het simpele ontwerp doet denken aan de Xbox controller. Het opstellen van de joysticks en knoppen hebben dan weer wat weg van de PS4 controller. Voor zowel PS als Xbox gamers zal deze controller natuurlijk aanvoelen.

Meer over onze keuzes

Prijs/kwaliteit Game Controller 2021

Xbox One Controller

De Xbox controller komt van ver. Google eens ‘old Xbox controller’ en je zal je snel herrineren hoe groot en lomp de eerste versie van deze gamepad was. Kijken we naar Playstation dan zien we een design dat al decenia meegaat. Maar dit is nu net het voordeel van Xbox.

De nieuwe Xbox One controller is bijna identiek aan zijn voorganger. Een ontwerp dat wel zeer handig in de hand voelt. De controller van Microsoft is gemaakt van uitstekende materialen en zorgt voor een comfortabele grip. De D-pad neemt opnieuw de vorm van pijltjes aan wat makkelijker is voor de gebruiker. Wil je accuraat zijn dan gebruik je de joystick. Zoals altijd is dit één van de grootste verschillen tussen Xbox en PlayStation, de positie van de joysticks.

Bovenaan de controller vinden we de 4 knoppen terug. Twee hiervan, de twee achterste zijn de triggers. Deze worden zeer vaak gebruikt, het ontwerp van deze knoppen heeft veel invloed op de gaming ervaring. Maar ook hier zit het goed met de Xbox controller. De knoppen zijn kwalitatief in orde en veren ook mooi terug. Iets te vaak (bij andere controllers) merken we dat dit op termijn voor problemen kan zorgen.

De Xbox One controller heeft geen extra speciale features, die houden ze voor hun Xbox One Elite controller. In eerste plaats is het een controller voor de allendaagse gamer. Kwaliteit, ontwerp en prijs staan hierbij centraal. Onderin vinden we een 3.5 mm jack voor oortjes op aan te sluiten.

Voordelen:

Comfortabele grip
PC compatiebel
Plug & Play
Bluetooth connectie

Nadelen:

Redelijk robust
AA Batterij

Richtprijs:
€ 50

Professionele Gaming controller

Razer Wolverine PC controller

Razer is één van wereld’s meest erkende merken in de gaming industrie. Daar waar ze voornamelijk gaming gear maken voor PC gamers zijn ze stilaan ook overgeschakeld naar console gaming. Zo is de Razor Wolverine initieel een Xbox controller die natuurlijk ook op PC werkt. Wist je dit niet – Xbox is eigendom van Microsoft net zoals Windows en dus zijn deze compatibel.

De Razer wildcat is een game controller met enkele kleine extra functies. Op deze manier kan je meer uit een gamervaring halen. Wie weet, een voordeel halen op de competitie. Deze controller is niet enkel bedoelt voor thuis te gamen, deze controller is ook gemaakt voor professioneel gamen. High performance en langdurig gamen.

Hoewel het perfect in de handen past is de Razer Wildcat zeer licht. Toch is deze niet te licht gemaakt omdat het gewicht belangrijk is voor de ergonomie en het evenwicht. De controller is ook afgewerkt met een zacht matte stof die goed aanvoelt en je voorziet van goede grip.

Het grootste voordeel na de materiaalkeuze is het gebruik van patronen om de grip te verbeteren. Beide houders en de joysticks inclusief zijn bedekt met een speciaal patroon. Deze kleine groeven en reliëfverschil zorgen voor een verbeterde grip – zowel handen als vingers. Door het materiaal en het patroon heb je twee extra redenen om je controller nooit te laten vallen. Belangrijk dat je dit proper weet te houden…

ZO VEEL KNOPPEN

Naast een hele keuze van verschillende joysticks en knoppen om de controller aan te passen valt ook het aantal knoppen op. Kijk even naar de tweede foto links. Daar zie je dat er bovenaan niet vier maar zes knoppen aanwezig zijn. Twee linker en rechter trekkers, net zoals bij Playstation of Xbox, maar daartussen ook nog twee toegevoegde knoppen. Iets lager vinden we nog twee kleine knoppen die dienen als ‘toggle mode’ – net zoals een lichtschakelaar iets aan of uit zetten. Om nog even te overdrijven zijn er nog 4 extra trekkers in het midden van de gamepad.

Alsof acht extra knoppen (tegenover Xbox) niet genoeg was heeft deze Ultimate edition een extra dashboard of D-pad. Zichtbaar op de eerste foto links, deze vier knoppen dienen voor communicatie via je headset. Mute, refresh, speak en volume, nog vier extra afkortingen om de Razer Wolverine Ultimate game controller af te ronden.

Voordelen:

Extra grip
Perfect gewicht
Extra knoppen
Extra joystick formaten
Headset knoppen (D-pad)

Nadelen:

Prijs

Richtprijs:
€ 180

Xbox One pro elite controller

Xbox One – Elite 2

Bovenaan de lijst van beste PC game controllers staat de Xbox One game controller. Dit voor enkele simpele redenen. Prijs, kwaliteit, functies, microsoft, … Het is een logische keuze. Maar wat goed is kan altijd beter, en dus komt Xbox met een Xbox One Elite 2 Controller. Dezelfde controller met enkele verbeterde features.

Het verschil ligt voornamelijk in de materiaalkeuze en het feit dat deze verschuifbaar / aanpasbaar is. Deze premium versie ziet er mooier uit en maakt gebruik van duurzame materialen. Zo zal de controller er langer goed uitzien en minder snel kwaliteit verliezen.

Met aanpasbaar wil men zeggen dat je de hoogte van de knoppen of joysticks kan aanpassen. Zo kan een professionele gamer kleine detailes veranderen om zijn prestatie te verbeteren. Bij het aankopen van de Xbox Elite 2 krijg je dus joysticks van verschillende lengtes, alsook een speciale cirkelvormige pad. Deze heeft meer relief, wat het makkelijker maakt voor de gamer om accuraat te zijn.

Darth Vader Game controller

Bovenop de controller heeft men vier knoppen. Twee aan elke kant. De twee achterste knoppen noemt men wel vaker de ‘trigger-knoppen’. Deze dienen meestal voor het schieten in FPS games, of het accelereren in racing games. Ook hier is er een unieke feature van de Xbox Elite. Je kan de triggers ‘locken’ of vastzetten voor snel te schieten, of permanent te accelereren. Dit zorgt voor minder vermoeidheid in de meest gebruikte vingers. Een voordeel tijdens het langdurig gamen.

Daarnaast kan je de controller nog verder stylen met een skin. Deze zijn beschikbaar op aankoop of kan je nadien zelf monteren. Ook joysticks en knoppen met skins zijn bestaande. In het zwart lijkt deze controller een beetje op het masker van Darth Vader. We hebben het nog niet gevonden maar ergens  ter wereld zal er wel een skin voor bestaan!

Voordelen:

Reserve onderdelen
Extra grip
Verschillende joysticks
Trigger locks
Extra kwaliteit

Nadelen:

Onnodig duur
Met vervangbare batterij
Robust ontwerp

Richtprijs:
€ 140

Smartphone game controller

Stratus XL

SteelSeries kennen we ondertussen van andere lijstjes zoal beste muismatten. Het merk staat bekend voor gaming accessoires op de markt te brengen. Hoewel dit voornamelijk muizen en muismatten waren zijn ze ondertussen de hele markt aan het overwinnen. Het grote voordeel aan SteelSeries is dat ze betaalbaar kwalitatief materiaal maken. Dit wil niet zeggen dat het goedkoop is, maar de prijs/kwaliteit ratio ligt altijd zeer goed in evenwicht.

Met de SteelSeries Stratus XL maakten ze hun beste game controller tot nu toe. Het simpele ontwerp doet denken aan de Xbox controller. Het opstellen van de joysticks en knoppen hebben dan weer wat weg van de PS4 controller. Voor zowel PS als Xbox gamers zal deze controller natuurlijk aanvoelen.

Samsung Gear VR Compatiebel

De Stratus staat op de lijst van beste gaming controllers voor PC omdat ze aan alle aspecten voldoet. De controller is draadloos, beschikt over 14 knoppen, werkt voor Android, Windows en in Virtual Reality (steam VR). Als enige nadeel merken wij op dat deze controller op vervangbare batterijen werkt. Dit wil zeggen dat je ze niet moet opladen , maar dat het je telkens enkele euro’s zal kosten.

De Stratus XL is de beste controller voor mobiele VR gaming. Hoewel je een controller krijgt bij de Gear VR is deze éénhandig en zeer basic. Met de Stratus heb je veel meer controler over je in-game performance. De beide analoge joysticks zijn ideaal voor het bewegen, pijltjes voor simpele commando’s en de 4 basis knoppen voor acties uit te voeren.

Voordelen:

Draadloos
14 knoppen
Gelijkaardig aan PS4 & Xbox
Prijs/kwaliteit

Nadelen:

Batterijen

Richtprijs:
€ 60

Sony DualShock – PS4/PC

DualShock 4 – PlayStation

Playstation heeft altijd al één van de best ontworpen game controllers gehad. De dunnere houders (handles) voelen iets natuurlijker aan dan dikkere Xbox controller. Of dit te maken heeft met Japan vs USA (Sony vs Microsoft) weten we niet meteen. Het moet wel gezegd worden dat het ontwerp van Playstation zeer consistent is gebleven. Bij Xbox merken we dat ze elke keer dichter aanleunen bij het Playstation ontwerp. Voedsel voor een fanboy discussie!

Gaan we terug naar de PS4 Dualshock dan merken we dat, i.v.m de PS3, het ontwerp verfijnd. De vernieuwde joysticks zorgen voor meer grip, de triggers (L2 en R2) zijn handiger geworden en het innovatieve touchpad zorgt voor enkele extra features.

Playstation Controller op PC

Hoewel dit de lijst is van beste PC game controllers van 2021 is er plaats voor de Playstation Dualshock. Sinds het uitbrengen van de PS3 Dualshock is het mogelijk om deze – via bluetooth en een script – aan te sluiten op je PC desktop. Hoort deze controller dan thuis in de lijst voor PC? Ja, een goede gamer weet hoe je zo’n script kan gebruiken.

Het grote voordeel is dat Steam de Dualshock 4 volledig ondersteund. Er is dus geen reden meer om de PS4 controller uit te sluiten op deze lijst van beste PC Controllers. Let op, enkel spelletjes op Steam zijn te spelen met de Playstation Dualshock, tenzij je hiervoor een script staan runnen hebt.

Voordelen:

Beste ontwerp
Comfortabel
Zachte grip
Interactief Touchpad
Erkend door Steam

Nadelen:

Enkel via Steam
Enkel via script

Richtprijs:
€ 50

MAC gaming controller

SteelSeries Nimbus

Net zoals er de SteelSeries Stratus is bestaat er een variant voor Mac. Hoewel er veel minder gegamed wordt op Mac bestaan er wel ‘gaming’ accessoires.

De SteelSeries Nimbus is een nieuwe draadloze game controller die enkel op Mac gebruikt kan worden. Deze controller is zeer vergelijkbaar met de Stratus en geniet van dezelfde voor- en nadelen. De batterijen moeten om de 40-tal uren vervangen worden. Omdat deze controller gebruikt kan worden voor iPads en Apple TV is dit snel de beste controller voor Mac.

Eervolle vermeldingen – Gaming controllers

Valve Steam Controller

Valve is een naam die bekend klinkt in de oren van gamers. Enerzijds omdat ze Half-Life 3 nooit uitgebracht hebben, en ook wel voor het maken van Counter-strike.

Voor de die-hard gamers hebben zij nu ook een Valve Steam controller uitgebracht. Deze controller maakt gebruik van één joystick en twee touchpad achtige knoppen.  Het grote voordeel is dat het gemaakt is door Steam, voor Steam. Kwa compatibiliteit zitten we dus perfect. Het probleem is dat Steam niet bekend staat voor het ontwerpen van game controllers…

Amazon Fire TV controller

Amazon wil elk huishouden voorzien van Amazon Basics. Merkloze producten (merk Amazon natuurlijk) die kwalitatief goed zijn maar niet te duur uitkomen. En blijkbaar behoort een game controller thuis in ieder huishouden, want Amazon bracht onlangs de Amazon Fire TV op de markt.

Deze game controller dient initieel om de TV te beheren en acties of spelletjes te verrichten op je android televisie toestel. Omdat er hier ook games zijn heb je nood aan meer knoppen en een comfortabele houding. Met de Amazon fire krijg je hier en daar wel wat extra features. De controller heeft een ingebouwde ‘instant voice search’ functie. Zo kan je met je stem een spel opstarten, muziek aanzetten of een TV programma zoeken. Een technologie overgenomen van de Amazon Echo.

Een ingebouwde 3.5 mm jack zorgt ervoor dat je headphones op kan zetten zonder deze te verbinden aan het toestel. Verbinden met de controller is meer dan genoeg.

Hoe moet ik een controller kiezen

Comfort

In onze ogen de belangrijkste factor bij het uitkiezen van een game controller. Comfort, ergonomie en materiaalkeuze zijn niet te onderschatten omdat ze invloed hebben op langdurig gamen. Een goedkope game controller is geen enkel probleem als je 5 minuten zal gamen. Ben je van plan uren achter je scherm te zitten dan is de kwaliteit en comfort van je controller van uiterst belang.

De controller moet goed in de hand passen. Je merkt, door hoe Xbox en Playstation (nu) een gelijkaardig ontwerp hebben, dat dit meestal de vorm van het hand volgt. Elk hand krijgt een houder, met daarboven enkele knoppen en een joystick. Groeves voor de vingers is niet nodig, alle vingers zijn anders en dit werkt eerder storend dan comfortabel.  Je merkt zo’n groeves wel vaker bij goedkopere ontwerpen, dit leverde ons kleine “wondjes” op na langdurig gebruik.

Houding

Een Game controller of een muis met keyboard is een compleet ander gaming setup. Met een muis en keyboard moet je mooi voor je scherm zitten om ervoor te zorgen dat je in een juiste positie zit. Dit laat je toe snelle en accurate bewegingen uit te voeren. Zowel een muis als een keyboard hebben een platform nodig om op te steunen. Dit is niet het geval voor een Game controller.

Gamen met een Game controller wil zeggen dat je kan zitten hoe je wil. Een Game controller wordt door beide handen vastgehouden en er is dus geen nood aan een steunplatform. Kijken we naar gemakkelijk gamen, dan is een Game controller ten zwaarste aangeraden. Kijken we naar een ergonomische houding, dan is een keyboard met muis eigenlijk beter.

Gaming Genre

Het gebruik van een game controller hangt af van het type spel dat je speelt. Onderin meer informatie, hier onze voorkeur:

Gaming genres:

  • FPS – Beter met muis & keyboard
  • MMO / MOBA – Beter met muis & keyboard
  • Simulators – Beter met Game controller
  • Racing games – Beter met Game controller
  • Strategy & RPG – Beter met muis & keyboard

Kwaliteit van materiaal

Kwaliteit van het materiaal is ook wel belangrijk bij het gamen. Zo vermijd je langdurige problemen zoals carpale tunnelsyndroom of simpelere problemen zoals bleinen op de handen. Het ontwerp en de materiaalkeuze zijn meestal de oorzaak voor oncomfortabel gamen. Toch als het afhangt van de game controller. Ga naar de winkel, voel hoe de game controllers in de hand liggen, en maak dan pas je keuze. Goede materiaalkeuze is ook belangrijk voor de grip tijdens het gamen.

Precisie joystick

De keuze tussen een gaming muis en een Game controller of controller hangt af van het type game dat je speelt. Voor sommige games is de beweging van een joystick natuurlijker, en komt de beweging dus vloeiender over. Voor andere games moet je zo snel mogelijk klikken op een punt op je scherm. Het is dus een zeer andere manier van gamen.

Een joystick heeft verschillende niveaus van bewegen, terwijl een toetsenbord of muis vaak één snelheid van klikken heeft. Dit heeft natuurlijk veel invloed op je gaming.

Speel je een race spelletje, dan ben je beter af met een joystick. Zacht de bocht ingaan en verschillende niveaus van draaien zijn voordelig. Een keyboard is gewoon links of rechts, je kan een toets niet 50% induwen. Een bocht pakken met een keyboard is 15 keer naar rechts duwen, een bocht met een Game controller is zachtjes de joystick gebogen houden.

Draad vs Loos

Voor console gaming is dit voor ons een logische keuze. Zit je voor de televisie, waar dan ook in de woonkamer of zetel, dan is een draadloze game controller de evidente optie. Voor PC gamers is dit toch ietsofwat anders. Een PC gamer zit vaak dichter bij het scherm, en een kabel is op zich niet zo storend. Met de technologie van vandaag is er amper tot geen verschil meer tussen draadloos of met kabel. Het voordeel aan een kabel is dat je nooit moet laden.

Batterij

Het enige en wel belangerijkste verschil tussen draadloos en kabel is de batterij. Met kabel kan je eeuwig gamen, draadloos heeft nood aan opladen of het vervangen van de batterij. Op termijn kan dit een game controller wel een beetje duurder maken. Toch zal je keuze niet van dit kleine prijsverschil afhangen.

Wat wel belangrijk is bij draadloze game controllers is het gebruik van de batterij en eventueel automatische functies om batterij te besparen. Game je verschillende uren per dag dan is het belangrijk om een game controller te kopen die kan laden tijdens het gamen. Geen dock, geen aansluiting op een vreemde plaats. Heeft de game controller dit wel, dan moet het beschikken over een zeer sterke of vervangbare batterij. Zo kan jij blijven gamen en is de keuze tussen beide niet eens een gespreksonderwerp bij de zoektocht naar de beste game controller van 2021.

Aantal knoppen

Het aantal knoppen, pijltjes, joysticks en ‘trekkers’ zijn allemaal verschillend afhankelijk van de keuze van game controller. Dit spreekt voor zich, hoe meer knoppen hoe meer programeerbare opties. Een game controller is niet zoals een keyboard, je kan geen macro’s combineren. Heb je meer knoppen nodig dan heb je een game controller nodig met meer knoppen. Meer is er niet aan

Tenzij je de Razer Wolverine koopt. Dan zit je zeker goed.

Conclusie PC game controllers

Een goede PC controller kost ongeveer € 50, maar het gaat er voornamelijk om wat je nodig hebt. Speel je sporadisch games en heb je geen nood aan iets dat veel gamen kan verduren, dan is een budget controller meer dan genoeg. Ben je een console gamer die eindelijk overgestapt is op PC maar toch nog wat moeite heeft, dan koop je best een kwalitatief goede game controller. De beste game controller voor de ene is niet dezelfde voor de andere. Wil je gewoon zekerheid en kwaliteit, ga dan voor het gamma tussenin – koop een Xbox game controller.

Premium game controllers zoals de Razor Wolverine zijn veel duurder dan de generieke varianten. Dit is enerzijds door de kwaliteit en anderzijds door toegevoegde functies.

Tot zover de lijst van beste PC game controllers van 2021.
Lees ook:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.