Beste Capture card

Gaming is populairder dan ooit. Ouders die zeiden dat gaming geen beroep is mogen nu terugkomen op hun woorden. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste capture card van 2021. Hiermee kan je je scherm streamen en al je games makkelijk opnemen.

Een goede streaming kaart is de sleutel om jouw game met kwaliteit te streamen op Youtube of Twitch. Want voor een vlekkeloos verlopende stream met de nodige beeldkwaliteit heb je namelijk minstens een video resolutie nodig van 720-1080p. 4K is daarbij natuurlijk nog leuker, maar ook duurder en als je net begint misschien ook niet nodig. Om de benodigde beeldkwaliteit zondere enige vertraging te streamen of op te nemen is een degelijke video streaming kaart nodig. Hier vind je een top 5 van de de beste game capture cards van dit moment.

TOP 5 – Beste Capture cards 2021

Elgato – Game Capture HD60

Op dit moment is de definitie voor streaming kaart eigenlijk maar 1 woord: Elgato. Dit is het merk voor een snelle soepele video streaming of opname. Het Duitse merk in technologische producten voor de consument zet de absolute standaard als het om de game capture card gaat. De Elgato Game Captur HD60 S is hier een schoolvoorbeeld van. Deze Elgato streaming kaart is echt een specialist in streaming, al is opnemen ook geen probleem. De stream specialist heeft dan ook geen vertraging als je je jouw game ervaring live uitzendt.

Deze game capture card is extern en wordt verbonden via USB. Een zeer gelijkaardig model is de Elgato Game Capture HD60 Pro. Het enige verschil tussen deze twee modellen is dat de Pro ingebouwd is. Je koppelt deze aan je moederbord. Zo is het mooi verborgen en neemt het geen USB plaats in.

“Beste prijs / kwaliteit game capture card”

ELGATO – GAME CAPTURE HD60 S+

Deze game capture card weet een stream op YouTube of Twitch zonder vertraging uit te zenden.  Bovendien weet de streaming card dit ook te bereiken bij een hoge resolutie van 4K en 60fps (frames per seconde). Dit komt door de Instant Gameview. De game capture card heeft een built-in support voor het streamen naar YouTube en Twitch. Makkelijk in gebruik en aan de hoogste resolutie. Daarentegen is de geleverde software op zeer eenvoudige wijze te installeren.

Het grote verschil met de bovenstaande Elgato capture card is de resolutie. Je kan zonder vertraging aan zeer hoge resolutie streamen (2160p – opnemen in 4K), iets wat met de HD60 Pro of S slechts aan 1080p kan. Er zijn nog andere capture cards die 4K aankunnen maar die zijn duurder dan de Elgato game Capture HD60 S+.

“Beste professionele capture card voor streamers”

ELGATO – GAME CAPTURE 4K60 PRO

Wil je nog een stap verder gaan dan is er de 4K60 Pro. Dit is de meest complete oplossing voor opname en streaming. Deze capture card verzorgt een 4K60 HDR10 capture en passthrough. Om de game capture card optimaal te laten functioneren, is wel minimaal een Intel Core i7 processor nodig van de 6de generatie of een AMD Ryzen 7. Verder is een videokaart van de NVDIA 10 serie met een harde schijf of SSD met voldoende capaciteit nodig. Deze Streaming kaart is dus voor degene die hun streaming naar een nieuw level willen brengen en daar ook de equipement voor in huis hebben. Is budget geen beperking, dan is dit voor ons de beste capture card van 2021.

Op basis van specs is deze capture card even goed als de Elgato Game Capture 4K60 S+. Deze kost meer maar heeft wel een interne opslagruimte. Je kan een SD kaart gebruiken en zo al je opnamens apart opslaan. Voor sommigen is dit een groot voordeel, voor anderen volledig onnodig. Heb je het extra budget dan kan je kiezen voor deze 4K60 S+.

“Editor’s Pick 2021” – PCGG

RAZER – RIPSAW HD GAME CAPTURE CARD

Deze capture card beschikt over 4K passthrough. Het voordeel hiervan is dat graphics niet aangepast hoeven te worden voor een opname. Nadeel van de 4k passthrough is dat maximaal 1080p bij 60FPs beeld wordt opgenomen. Hierdoor is deze game capture card niet bijzonder geschikt voor de supersnelle shoots. Dit is echter een perfecte game capture card als je een middenmoot performer zoekt voor een betaalbare prijs. Klein nadeel is dat de video capture card geen eigen software heeft. Je moet gebruik maken van OBS of Xsplit toevoegen. De streaming kaart is een zeer betaalbare oplossing die makkelijk toepasbaar is, ook als je net begint met streaming.

“4K Capture card” – PCGG

Avermedia – Live Gamer Extreme 2

Avermedia is een van de weinig merken die in de buurt komen van de kwaliteiten van de streaming cards van Elgato. Deze game capture card zorgt ervoor dat je games in 4K kan spelen. Tegelijkertijd wordt dit in Full HD kwaliteit opgenomen bij 60fps. De kaart is geschikt voor PC Windows. Nadeel van de kaart is dat de game maximaal in 1080p bij 60 frames wordt opgenomen. Dit maakt de capture card minder geschikt voor de snelle shoot games (shooters).

Dit is niet de beste capture card van Avermedia. Ze hebben nog een hele reeks capture cards maar onze voorkeur ging naar Elgato dat voorlopig beter presteerd aan een gelijkaardige prijs.

“Goedkope capture card”

Tot zover de top 5 beste capture card voor gaming opnames.

beste gaming capture card opnemen

Hoe kies ik de beste Capture Card

Om een streaming soepel laten te verlopen, zonder dat er haperingen in het beeld komen of dat er een vertraging ontstaat door de verbinding via streaming kanalen als Youtube of Twitch, is een capture card nodig. De capture card heeft tevens de mogelijkheid dat je beelden kunt opnemen. Deze worden dan snel naar de harde schijf weggeschreven. Als je via een console speelt, is de game capture card nog belangrijker. Want de meeste consoles beschikken maar over een simpele deel- of stream functie. De CPU of processor kan soms het vastleggen van een game niet aan door de hoge beeldkwaliteit. De game capture card zorgt dat de druk op de processor vermindert.

Streamen zonder een capture card

Wat zou er gebeuren als je zonder streaming card gaat streamen? Want natuurlijk kan dat: op zeer eenvoudige wijze kun je een stream draaien met een live opname op een van de social media kanalen. Doe je dit, dan heb je dikke kans dat je niet op HD kwaliteit kunt uitzenden. Met een streaming kaart is dit probleem verholpen. Zaken als een goede webcam of microfoon kunnen aangesloten worden. De streaming van deze zaken verloopt moeiteloos in combinatie met de de beelden van je game. De streaming card kan extern worden aangesloten, deze werkt meestal via een HDMI kabel. Deze capture card is ook voor het gebruik met alleen consoles. Je hebt ook streaming card die je bij je pc kunt inplaatsen en dan een PCIe slot gebruikt van het moederbord. Daarnaast zijn er HDMI aansluitingen om camera’s en dergelijke te verbinden.

Hoe werkt een gaming capture card

Capture cards biedt daadwerkelijk diensten voor het vastleggen van videosignalen van externe apparaten via een HDMI-aansluiting.

Het helpt gebruikers om hun gameconsoles zoals PlayStation of Xbox enz. vast te leggen. Een capture card gedraagt zich als een input data receiver. Wanneer de gebruiker werkt op twee PC’s waar een wordt gebruikt om spelletjes te spelen en een andere om te streamen, dan is de capture card aangesloten op een stream PC.

GPU van gaming PC zal continu gegevens overbrengen naar deze capture card. Dit signaal wordt vastgelegd, opgenomen en gecodeerd volgens de behoefte, eindelijk kan het worden geüpload naar sites zoals Twitch. Weinig capture cards zijn ontworpen met een ingebouwde encoder zodat ze dezelfde functie uitvoeren als een CPU op het moment van streaming.

streaming card voor pc opname

Waar moet je op letten bij aankoop van een capture card

Wat belangrijk is bij de aanschaf van een game capture card, is dat deze wel aansluit op het computerplatform wat je gebruikt om te streamen. Niet alle capture card werken met consoles of een Mac. Met name de PS3 is uitzondering op de regel, als een game capture card verder werkt met alle computerplatformen.

Gebruik je de capture card voor de computer, dan is goed na te kijken of je processor en video kaart je game capture card voldoende kunnen bijbenen. Anders heb je kans dat de game capture card niet optimaal kan functioneren en daardoor de streaming nog steeds lastig verloopt. Is je PC desktop niet sterk genoeg dan moet je zeker zijn dat dit geen lag kan veroorzaken.

Ook de capaciteiten van je capture card beïnvloeden je opnamekwaliteit. Met een goedkope capture card zal je max in 1080p kunnen opnemen. Rechtstreeks streamen is altijd wat minder performant dan opnames. Wil je aan een hoge resolutie kunnen streamen zonder lag dan moet je voor één van de beste capture cards gaan.

Als je de streaming card voor de pc gebruikt, is het belangrijk even te kijken of de kaart komt met eigen software of dat je deze  zelf moet downloaden. Elgato levert doorgaans de capture cards met eigen software. Maar voor andere capture cards kan OBS of Xsplit worden geïnstalleerd. Met een Mac kan dit soms wat ingewikkelder liggen. Daar is Elgato, die een eigen software heeft, dan handig voor. De software zorgt er onder andere voor dat de resolutie van de stream automatisch wordt aangepast.

Verschillende soorten game capture cards

De diverse capture card voor video streaming verschillen met name in de bouw en aansluiting aan de computerplatforms. De externe capture cards worden verbonden via een HDMI aansluiting. Deze kunnen overal makkelijk aangesloten worden. De plaatsbare streaming kaarten worden bij een PC ingebouwd en aangesloten aan het moederboard met een PCIe slot. Deze kan dan vanuit hier met andere apparaten, zoals een console of microfoon, verbonden door middel van HDMI aansluiting. Daarnaast is er steeds de persoonlijke voorkeur voor merken dat van belang kan zijn. Moet dit een externe capture card zijn voor console gaming of een interne voor PC streaming. Merken zoals Elgato hebben zowel externe als interne kaarten.

PC Desktop

Als u werkt met een dubbel systeem, zal een capture-apparaat u helpen deze tweede PC aan te sluiten op de primaire PC. Dit zal u toelaten om optimale prestaties op uw gaming PC te behouden. Dit is vooral belangrijk voor competitieve gamers. Gamers die tegelijkertijd moeten spelen tegen een concurrerende FPS-tarief, opnemen en opnemen, EN streamen.

PlayStation

Voor PS-gamers zal Capture Card zeker meer flexibiliteit bieden bij het doen van mooie dingen. In vergelijking met eenvoudige software helpt de kaart gebruikers bij het eenvoudig streamen, opnemen en bewerken van gameplaybeelden.

Xbox

Capture cards zijn handig voor Xbox-gebruikers, omdat het hen kan helpen om grotere gameplay-foto’s te maken dan met eenvoudige software. Het streamen en bewerken wordt een stuk eenvoudiger met ondersteuning voor capture cards.

Mac

Er zijn maar weinig speciaal ontworpen capture cards die gamestreaming op het Mac-platform ondersteunen. Het maakt streaming over een acceptabel resolutieniveau mogelijk.

Nintendo Switch

Meeste capture cards voor PS4 en vooral Xbox werken ook voor de Nintendo Switch.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.